Terugkeer naar brandgetroffen woningen in Osdorp roept vragen op

Na een verwoestende brand in de Beek en Hoff flat in Osdorp, zijn sommige bewoners dit weekend teruggekeerd naar hun woningen. Woningbouwvereniging Eigen Haard heeft aangegeven dat de woningen zijn schoongemaakt en bewoonbaar zijn, maar sommige bewoners hebben hun twijfels.

De nasleep van de brand

De brand, die op 29 juli om 2.40 uur uitbrak en een gasleiding deed breken, maakte twee woningen onbewoonbaar. Alle flatbewoners werden twee weken lang in een hotel ondergebracht. De onzekerheid over wanneer ze terug konden keren naar hun woningen en in welke staat deze zouden verkeren, zorgde voor veel onrust. Petra, een van de bewoners, uitte haar frustratie over de gebrekkige communicatie met Eigen Haard.

Op vrijdag kreeg Petra te horen dat ze binnen 24 uur naar haar woning moest terugkeren, ondanks het feit dat er nog geen elektriciteit was en het trappenhuis nog steeds zwartgeblakerd was. Hoewel de elektriciteit op zaterdag werd aangesloten en een deel van het trappenhuis werd schoongemaakt, voelden de bewoners zich nog steeds ongemakkelijk over de bewoonbaarheid van het pand.

De staat van de woningen

NasirAhmad, wiens woning zich onder de woning bevindt waar de brand uitbrak, keerde dit weekend op verzoek van Eigen Haard terug naar zijn huis. Hij was geschokt door de staat van zijn woning. “De deur is helemaal kapot. Er is schimmel…”, zei NasirAhmad. De bluswerkzaamheden hadden aanzienlijke waterschade veroorzaakt, wat duidelijk zichtbaar was aan de grote, gele vlekken en schimmel op het plafond en de muren.

Hoewel de voordeur van Sayed’s woning nog steeds zwartgeblakerd was, was zijn woning er iets beter aan toe. “Gelukkig bleef mijn deur tijdens de brand dicht.” Maar hij merkte op dat hij hoofdpijn kreeg als hij te lang in de brandlucht stond.

Reactie van Eigen Haard

Eigen Haard heeft gereageerd op de zorgen van de bewoners door te stellen dat de woningen vooraf zijn gecontroleerd en schoongemaakt. Ze beweren ook dat er noodvoorzieningen zijn getroffen bij de deuren om deze veilig te kunnen afsluiten. Volgens de woningbouwvereniging zijn de woningen bewoonbaar.

De bewoners hopen op een betere communicatie met Eigen Haard en dat de woningbouwvereniging meer moeite zal doen om de situatie leefbaarder te maken.

Plaats een reactie