Trambestuurders in spe krijgen hulp bij beruchte Viennatest

Als je ooit hebt gedroomd van het besturen van een tram in Amsterdam, maar bent afgeschrikt door de beruchte Viennatest, dan is er goed nieuws. Het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) biedt nu hulp aan aspirant-trambestuurders die worstelen met deze uitdagende test, die het reactievermogen beoordeelt en een vereiste is voor de sollicitatieprocedure. Deze stap is een poging om het nijpende tekort aan trambestuurders aan te pakken.

De uitdaging van de Viennatest

Voormalig gemeenteraadslid Guido Frankfurther ondervond vorig jaar zelf hoe moeilijk de Viennatest kan zijn. Ondanks zijn veertig jaar rijervaring en behendigheid in activiteiten zoals tafeltennis, slaagde hij er niet in de test te halen. Hij stond binnen een halfuur weer buiten op de dag van zijn sollicitatie. Frankfurther was niet de enige die worstelde met de test. Hij vernam van het GVB dat van de duizend mensen die solliciteren, slechts twaalf trambestuurder worden.

De roep om training

Gezien de uitdagingen van de Viennatest, pleitte Frankfurther voor een training om aspirant-bestuurders te helpen slagen. “Voor praktische en theoretische autorijexamens en voor je eindexamen op school mag je eindeloos oefenen, waarom zou je dan niet een kortdurende training voor deze Viennatest mogen volgen?”, redeneerde hij.

Hulp voor aspirant-trambestuurders

Het GVB heeft geluisterd naar deze oproep en biedt nu hulp aan mensen die de test niet halen. Als een kandidaat de Viennatest niet haalt, gaat het bedrijf dat de werving voor het GVB doet met de kandidaat in gesprek om te kijken waar de moeilijkheid lag en of dit te verbeteren is. “Er is de mogelijkheid om op een computer te oefenen als de kandidaat niet zo computervaardig is. Daarnaast is er ook extra begeleiding als de kandidaat nog niet het benodigde niveau heeft behaald en met extra aandacht dit wel zou kunnen behalen”, legt een GVB-woordvoerder uit.

Een stap in de goede richting

Frankfurther, die nu vicevoorzitter is van belangenvereniging MKB Amsterdam, ziet de ondersteuning van het GVB als een grote stap voorwaarts. Hij benadrukt het belang van een goed functionerend tramnet voor de vitaliteit van de stad. Hoewel hij zelf niet van plan is om opnieuw te proberen trambestuurder te worden, sluit hij niets uit voor de toekomst.

Plaats een reactie