Op het MBO College Zuidoost vond een bijzondere bijeenkomst plaats. Tientallen studenten en docenten namen deel aan de Keti Koti Tafel, een initiatief om het gesprek over de gevolgen van het slavernijverleden aan te gaan. De tafel biedt een platform voor Nederlanders van diverse etnische achtergronden om openlijk te praten over de nog steeds voelbare impact van dit deel van onze geschiedenis.
De noodzaak van dialoog
Gracia Clijdesdale, procesbegeleider van de Keti Koti Tafels, benadrukt het belang van deze gesprekken. Ze stelt dat er nog steeds sprake is van discriminatie, bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg, en dat er te weinig aandacht is voor het slavernijverleden. “Mensen lopen nog steeds vast”, zegt ze. Het doel van de Keti Koti Tafels is dan ook om verbinding te leggen en begrip te kweken.
Ervaringen delen
In de aula van het ROC-gebouw werden aan verschillende picknicktafels ervaringen uitgewisseld over discriminatie en uitsluiting. Mede-initiatiefnemer Machiel Keestra legt uit dat het doel is om aandacht te vestigen op het leed dat nog steeds voortvloeit uit de slavernij. “Racisme en vooroordelen zijn niet verdwenen met de afschaffing van de slavernij”, zegt hij.
De deelnemers kijken tevreden terug op de gesprekken. “Het is zeldzaam om zo diepgaand over dit onderwerp te praten, vooral met mensen met wie je het normaal gesproken niet zou bespreken”, zegt een van hen. Een andere deelnemer vond het waardevol om zijn ervaringen te delen met mensen die geen racisme of uitsluiting hebben ervaren.
Open en respectvol gesprek
Volgens Clijdesdale is het voor witte mensen vaak een moeilijk onderwerp om over te praten. De Keti Koti Tafel biedt een veilige ruimte om “open en met respect” het gesprek aan te gaan over de blijvende impact van slavernij. Een verhaal over uitsluiting bracht zelfs een “oude witte man” tot tranen.
Een stagiair deelde zijn ervaringen met stagediscriminatie, die hem bijna zijn carrière kostte, totdat hij een plek op de school vond. Een andere deelnemer sprak over hoe zij omgaat met discriminatie en benadrukte het belang van het delen van je visie met onbekenden. Ze heeft geleerd dat iedereen een eigen, complex verhaal heeft.
De Keti Koti Tafel bij het MBO College Zuidoost toont aan dat open en respectvolle gesprekken over het slavernijverleden niet alleen mogelijk zijn, maar ook noodzakelijk om begrip en verbinding te creëren in onze diverse samenleving.