Verhoogde temperaturen vormen uitdaging voor Dam tot Damloop

Deelnemers aan de Dam tot Damloop kunnen zich voorbereiden op een uitdagende race, aangezien de temperaturen naar verwachting zullen stijgen tot 24 of 25 graden. De combinatie van hoge temperaturen en hoge luchtvochtigheid kan een benauwd gevoel veroorzaken, waardoor de organisatie extra maatregelen heeft genomen en waarschuwt voor mogelijke gezondheidsrisico’s. Deelnemers met hart- en vaatziekten, longaandoeningen of een BMI boven de 25 wordt geadviseerd om niet van start te gaan.

Timing is cruciaal

Deelnemers die vroeg in de ochtend starten, kunnen de piektemperaturen vermijden. Echter, degenen die later op de dag starten, moeten er rekening mee houden dat ze mogelijk de finish bereiken op het warmste moment van de dag.

Extra maatregelen voor veiligheid

Le Champion, de organisatie achter de Dam tot Damloop, heeft extra maatregelen genomen om de veiligheid van de deelnemers te waarborgen. Er wordt een extra waterpunt ingezet en de tijdwaarneming voor recreatieve lopers wordt uitgeschakeld om te voorkomen dat ze te hard lopen. Hoewel er geen uitslagen beschikbaar zullen zijn voor deze groep, blijven de uitslagen voor de wedstrijdatleten en wedstrijdbusiness wel beschikbaar.

Daarnaast wordt er meer tijd tussen de startmomenten ingepland, waardoor de lopers meer verspreid over het parcours lopen. Dit geeft de hulpdiensten meer ruimte om medische hulp te verlenen indien nodig. De gebruikelijke warming-up voor de start wordt ook geschrapt.

Adviezen voor deelnemers

De organisatie benadrukt het belang van bewustzijn van de gezondheidsrisico’s onder deze omstandigheden. Deelnemers worden geadviseerd om hun start en tempo te beheersen, lichte en ademende kleding te dragen, voldoende te drinken en gebruik te maken van de Rode Kruisposten langs de route.

Deze warme weersomstandigheden vormen een schril contrast met de eerste Dam tot Damloop sinds de coronapandemie, toen de deelnemers de tocht van Amsterdam naar Zaandam in de regen aflegden. In 2019, de laatste editie voor de pandemie, werd de race vroegtijdig gestaakt op verzoek van de hulpdiensten, nadat veel mensen onwel waren geworden door de hitte. De laatste lopers konden toen niet meer starten, aangezien de temperatuur rond de 27 graden lag.

Plaats een reactie