Verhoogde weerstand tegen seksuele diversiteitsvoorlichting op scholen

Volgens COC Amsterdam, een organisatie die zich inzet voor de belangen van de lhbti+-gemeenschap, is er een groeiende weerstand tegen voorlichting over seksuele diversiteit op scholen. De organisatie merkt op dat het steeds vaker aan scholen vraagt om hun komst voor dergelijke voorlichting niet aan te kondigen, om zo de kans op negatieve reacties te verminderen.

Verharding van de discussie

Ondanks onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat aantoont dat Nederlanders de afgelopen vijftien jaar positiever zijn gaan denken over lhbti+’ers, ervaart COC Amsterdam een andere realiteit. Eef van Koersveld, voorlichter bij de organisatie, merkt op dat de discussie rondom het onderwerp lijkt te verharden. “Mensen lijken moe te worden van het onderwerp en er is merkbare weerstand”, zegt Van Koersveld.

Uitdagingen bij voorlichting op scholen

Het geven van voorlichting op scholen wordt voor het COC steeds complexer. Van Koersveld legt uit: “We vragen soms aan scholen om ons niet aan te kondigen, omdat leerlingen dan zelfs briefjes krijgen van ouders zodat ze niet naar onze voorlichting hoeven te komen. Dit komt de tolerantie niet ten goede en belemmert het gesprek.”

Reactie van burgemeester Halsema

In het nieuwe AT5-jongerenprogramma Nu Zijn Wij reageert burgemeester Halsema geschokt op deze ontwikkeling: “Het is heel ernstig. Je ziet dat er een soort antisfeer aan het ontstaan is tegen seksuele voorlichting en variatie en dat komt van allerlei kanten.”

Doel van de voorlichting

Van Koersveld benadrukt dat het doel van de voorlichting niet is om mensen te overtuigen om lesbisch of iets dergelijks te worden, maar om het gesprek aan te gaan over de verschillende levensvormen die er zijn en hoe we respectvol kunnen blijven naar elkaar. “We willen een open dialoog creëren waarin we de diversiteit van het leven kunnen bespreken en respect voor elkaar kunnen bevorderen”, aldus Van Koersveld.

Plaats een reactie