June, Paul en Khaled hebben een nieuwe website ontwikkeld met als doel de opkomst bij verkiezingen te verhogen. Ze willen dit bereiken door verkiezingsprogramma’s begrijpelijker te maken voor iedereen, met behulp van kunstmatige intelligentie. Politicoloog Floris Vermeulen is positief over het initiatief, hoewel hij twijfelt of het direct zal leiden tot een hogere opkomst bij de komende verkiezingen.
De kracht van kunstmatige intelligentie
De drie ontwikkelaars, waarvan er twee een master in Kunstmatige Intelligentie hebben, zagen een kans om de toegankelijkheid van politieke informatie te verbeteren. “Dankzij de enorme vooruitgang in taalverwerking door kunstmatige intelligentie, is het nu mogelijk om dit te realiseren”, legt Paul uit. Het platform, genaamd ‘Partijplein’, is zelfs vernoemd met behulp van een AI-chatbot, ChatGPT.
Verkiezingsprogramma’s voor iedereen
Partijplein is ontworpen om het voor iedereen gemakkelijker te maken om door partijprogramma’s te bladeren. Gebruikers kunnen informatie over specifieke onderwerpen vergelijken tussen verschillende partijprogramma’s, en dit in verschillende talen. “We bieden Nederlands, eenvoudig Nederlands, Fries, Turks, Arabisch en Pools aan, maar we staan open voor suggesties voor meer talen”, zegt June.
De term ‘eenvoudig Nederlands’ verwijst naar taalgebruik zonder politiek jargon, iets waar de ontwikkelaars van mening zijn dat politieke partijen nog veel van kunnen leren. Vermeulen is het hiermee eens en merkt op dat het gebruik van complexe taal door politieke partijen kan leiden tot uitsluiting van bepaalde groepen kiezers.
De uitdaging van lage opkomst
De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 was historisch laag, met een gemiddelde van bijna 47 procent. In bepaalde gebieden, zoals Nieuw-West en Zuidoost, was de opkomst nog lager. “Dit zijn vaak minder welvarende gebieden waar mensen met een praktische of niet-westerse achtergrond wonen”, legt Vermeulen uit.
Hoewel Vermeulen het initiatief van de drie ontwikkelaars toejuicht, waarschuwt hij dat het niet meteen zal leiden tot een hogere opkomst bij de komende verkiezingen. “Het is belangrijk om mensen te informeren, maar het gebrek aan vertegenwoordiging gaat verder dan alleen informatie geven. Dit is een probleem dat ook moet worden aangepakt”, concludeert hij.