Er heerst een gevoel van opluchting bij de brandweer, ambulancedienst en politie nu het controversiële Palenplan in het stadscentrum tijdelijk is opgeschort. De hulpdiensten hadden ernstige zorgen over de mogelijke vertragingen die de paaltjes zouden kunnen veroorzaken in noodsituaties.
Constructieve dialoog met stadsbestuur
Gisteren vond er een gesprek plaats tussen de hulpdiensten en stadsdeelbestuurder Micha Mos over de proef met de paaltjes. “Onze collega’s die dagelijks in het gebied werken, konden hun ervaringen delen en er werd serieus naar hen geluisterd”, aldus een woordvoerder van de brandweer. Tijdens deze bijeenkomst uitten de brandweerlieden hun zorgen over het extra tijdverlies dat de paaltjes zouden kunnen veroorzaken. Naar aanleiding van deze feedback besloot het stadsdeel om de proef voorlopig stop te zetten.
Problemen met toegankelijkheid
Om langs de paaltjes te komen, moesten de hulpdiensten deze één voor één met een sleutel verwijderen en later weer terugplaatsen, een tijdrovende taak. “We zijn opgelucht dat onze zorgen en ervaringen serieus zijn genomen en dat de proef direct is opgeschort”, zegt de woordvoerder van de brandweer. “Nu kunnen we samen kijken hoe we de proef op een andere manier kunnen voortzetten.”
Politie belemmerd door paaltjes
In de anderhalve week dat de paaltjes op de bruggen in het centrum stonden, ondervonden ook politieagenten hinder. “Door de paaltjes konden agenten niet op de plaats van een 112-gerelateerd incident komen”, zegt een woordvoerder. “Het is duidelijk dat het problematisch is als we niet op de benodigde locatie kunnen komen.”
Naast de angst om niet op tijd op de plaats van een incident te kunnen komen, was er ook de vrees dat agenten vast zouden komen te zitten in het verkeer. “We merkten dat het overige verkeer enorm vastliep. Als het verkeer vastloopt, kunnen wij daar ook zeker in vast komen te zitten, en daardoor niet op tijd komen bij een incident.”
Verlichting voor ambulancedienst
Een woordvoerder van de ambulancedienst noemt het ‘prettig’ dat de paaltjes zijn verwijderd. “Het betekent voor de ambulancechauffeurs dat ze minder vaak een andere route moeten kiezen, of de paaltjes moeten verwijderen op de weg.” De woordvoerder benadrukt echter dat de paaltjes niet zodanig hinderlijk waren dat de zorgverlening in het gedrang kwam.