Verontwaardiging over nieuwe hondenlosloopplek op Aalsmeerplein

Als je ooit in de buurt van het Aalsmeerplein in Amsterdam Zuid bent geweest, heb je waarschijnlijk de ganzenfamilie gezien die daar altijd rondloopt. Echter, hun favoriete plekje, volgens de lokale bewoners, is nu omheind en omgetoverd tot een hondenlosloopplek. De officiële opening door de gemeente vond plaats in de middag.

Onenigheid over het hek

Meike Breidel, een van de bewoners, was aanwezig bij de opening en is het niet eens met de nieuwe bestemming van het gebied. “Het was een rustige plek waar de ganzen zich uit zichzelf hadden gevestigd. Je kunt ze niet zomaar ergens anders naartoe verplaatsen,” zegt ze.

Gestreste ganzen

Breidel merkt op dat de ganzen duidelijk van streek zijn door de verandering. “Ik denk dat ze behoorlijk gestrest zijn. Ze blazen veel en staan vaak voor het hek. Je hoeft geen expert te zijn om te zien dat ze niet op hun gemak zijn,” zegt ze.

Officiële opening

Nazmi Türkkol, stadsdeelbestuurder van Nieuw-West, waar het losloopveldje net onder valt, opende het hek officieel. Hoewel hij speciaal naar de locatie is gekomen, benadrukt Türkkol dat er in feite niets is veranderd. “Het is sinds 2018 al een hondenlosloopplek. Het enige verschil is dat er nu een hek omheen staat.” Breidel is het hier niet mee eens. “Er liepen geen honden, er woonden alleen een aantal ganzen,” zegt ze.

Verlies van wilde natuur

“Er is hier een stukje wilde natuur weggehaald. En die ganzen zijn inmiddels een onderdeel van de buurt geworden”, voegt Breidel toe. Türkkol reageert: “Maar ik heb toch ook niks tegen ganzen?”

Reactie van hondenbezitters

En hoe zit het met de hondenbezitters, zijn zij blij met de nieuwe losloopplek? “Ik kom hier voor het eerst”, zegt een vrouw met een hond. “Maar ik zie dat ik badkleding had moeten meenemen. Is dit iets voor zeehonden?”, grapt ze, verwijzend naar de grote plas water in het midden van de uitlaatplek. “Wil jij drie keer per dag je hondje uit de sloot op de bank hebben? Ik niet.”

Türkkol geeft aan dat er elke twee jaar een evaluatie plaatsvindt van het hondenlosloopgebied. “En als er dan klachten komen, dan zullen we die meenemen,” besluit hij.

Plaats een reactie