Verwijdering hellingbaan Centraal Station zorgt voor zorgen bij mindervaliden

De hellingbaan in de westelijke reizigerstunnel van het Centraal Station in Amsterdam wordt binnenkort verwijderd. Dit heeft geleid tot bezorgdheid onder mindervaliden, die vrezen dat ze nu nog meer afhankelijk worden van liften, die vaak buiten werking zijn.

Vertrouwen op mechanische oplossingen

Eric Groot Kormelink, een vertegenwoordiger van Cliëntenbelang Amsterdam en zelf rolstoelgebruiker, heeft zijn zorgen geuit over de afhankelijkheid van liften. “Met de huidige frequentie van defecte liften, is het zorgwekkend dat we ons moeten verlaten op een mechanische oplossing. De hellingbaan is momenteel een toegankelijke optie voor veel mensen”, zegt hij.

ProRail, de spoorbeheerder, heeft echter aangegeven dat de hellingbaan te steil is volgens de normen. De helling mag een hellingsgraad van 4 procent hebben, maar op het station is deze 10 procent.

De nieuwe oplossing

“Daarom hebben we gekozen voor een grote lift, een roltrap en een trap”, legt Jeroen Wienen, woordvoerder van ProRail, uit. “Dit zorgt voor het meeste comfort voor reizigers en biedt ook een lift naar perron 1 vanuit de tunnel, die er nu nog niet is. Het is dus ook een stap vooruit qua toegankelijkheid.”

Groot Kormelink erkent dat de huidige helling steil is, maar stelt dat een steile helling nog altijd beter is dan geen helling wanneer een lift defect is.

Problemen met defecte liften

Defecte liften zijn een bekend probleem. Uit een steekproef in mei bleek dat er elf liften op stations defect waren, waarvan één op Sloterdijk al een jaar. Wienen stelt echter dat er geen reden is om te denken dat dit ook bij de nieuwe lift het geval zal zijn.

“Gelukkig zien we dat liften steeds vaker weer werken. We hebben problemen gehad met de reparaties van liften tijdens de coronatijd, maar het gaat steeds beter. Op dit moment is er in Amsterdam slechts één kapotte lift. Vooral bij nieuwe liften zien we dat het vaak goed gaat.”

De ideale oplossing

Voor Groot Kormelink zou de ideale oplossing een combinatie van een lift en een hellingbaan zijn, maar dat is niet haalbaar. “Ik denk dat er in het begin van het ontwerpproces te weinig wordt nagedacht over toegankelijkheid. Men probeert het wel, maar vergeet vaak de juiste personen te vragen op het juiste moment wat iets voor hen betekent. Als we dat eerder zouden doen, zouden we andere keuzes maken en andere ontwerpen creëren. Ik hoop dat dit in de toekomst zal veranderen.”

De werkzaamheden beginnen eind september en de hellingbaan wordt eind dit jaar verwijderd.

Plaats een reactie