In een recente rechtszaak zijn vier mannen veroordeeld voor het smokkelen van 1122 kilogram cocaïne via de haven van Amsterdam. De straffen variëren van vier jaar gevangenisstraf voor de vrachtwagenchauffeur tot acht jaar voor de twee vermeende organisatoren van de operatie. De cocaïne was verborgen in zakken met cacaobonen en werd onderschept voordat de container het Westelijk Havengebied kon verlaten in juli vorig jaar.
Rechterlijke uitspraak
De rechter veroordeelde de mannen met de woorden: “Ze hebben het criminele circuit in stand gehouden, en dat is onaanvaardbaar. Ze hebben zich niet bekommerd om de onrust in de samenleving die hiermee gepaard gaat. Ze waren slechts uit op hun eigen financieel gewin”. De straffen waren echter lager dan de eisen van het Openbaar Ministerie in september. De vermeende organisatoren, Kevin K. en Iwan Z., kregen tien jaar celstraf, terwijl de vermeende corrupte havenmedewerker, Aris S., negen jaar kreeg. De vrachtwagenchauffeur, die volgens het OM betrokken was bij de invoer van de lading, kreeg zes jaar celstraf.
Cocaïne verborgen tussen cacaobonen
De cocaïne werd in juli 2022 onderschept in het Westelijk Havengebied. De drugs waren verborgen in een container uit Ecuador, die via Colombia in Nederland was aangekomen. Alle vier de mannen ontkenden betrokkenheid bij de invoer van de cocaïne tijdens de rechtszaak. Aris S., het vermeende logistieke brein achter de operatie, beweerde dat hij nooit corrupt is geweest en zeker niet heeft meegewerkt aan de invoer van harddrugs. “Ik heb mijn werk als havenmedewerker gewoon gedaan, ik deed er alles aan om de chauffeurs zo snel mogelijk van dienst te zijn.”
De vermeende organisatoren van het transport, Kevin K. en Iwan Z., ontkenden ook betrokkenheid bij de lading. Ze gaven echter wel toe dat ze bezig waren met het opzetten van een lijn en al meerdere testzendingen hadden ontvangen. Iwan Z. zei: “Maar ik wist niet dat er in deze container al cocaïne zou zitten”. Kevin K. voegde eraan toe: “We wilden wel later iets gaan invoeren, maar waren verbijsterd over het feit dat er al cocaïne in zat.”
Mogelijkheid tot hoger beroep
De veroordeelden en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.