Voetbalteam WV-HEDW strijdt voor non-binaire inclusiviteit

De dames van voetbalclub WV-HEDW uit Watergraafsmeer hebben de handschoen opgenomen tegen de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB). De reden? Hun keeper, Jays, is geschorst voor drie wedstrijden omdat Jays volgens de KNVB-regels niet in het vrouwenteam mag spelen. De reden is niet dat Jays een man is, maar omdat Jays zich identificeert als non-binair, noch man noch vrouw. De teamgenoten van Jays zijn het niet eens met deze beslissing en komen in actie.

De reis van Jays

Jays, geboren als meisje, begon aan een transitie van vrouw naar man, maar realiseerde zich uiteindelijk dat ze non-binair zijn. Na de transitie speelde Jays een tijdje in een mannenteam, maar dat voelde niet juist. Na een pauze van voetbal, kreeg Jays een uitnodiging om zich bij de vrouwen van WV-HEDW aan te sluiten. Om dit mogelijk te maken, moest er dispensatie worden aangevraagd bij de KNVB. Volgens teamgenoot Tessa Stolk werd deze dispensatie niet verleend. “We hebben als club en team besloten om ons niet aan deze beslissing te houden en Jays gewoon te laten spelen,” zegt ze.

De schorsing

Jays heeft de afgelopen twee seizoenen zonder problemen als keeper voor de vrouwen gespeeld. “We vragen altijd vooraf aan de tegenstander of ze akkoord zijn met de situatie,” legt teamgenoot Isa Verhulst uit. Echter, na een wedstrijd diende een tegenstander uit Alkmaar een klacht in bij de KNVB, wat resulteerde in een schorsing van drie wedstrijden voor Jays.

WV-HEDW heeft een verweerschrift naar de KNVB gestuurd. “Ze beweren dat ze inclusief en divers zijn. Dat blijkt echter niet het geval te zijn als het er echt op aankomt,” zegt Isa.

Protest en hoop op verandering

Zolang de KNVB niet op het verweerschrift heeft gereageerd, mag Jays weer spelen. Het team plant een protest tijdens hun volgende wedstrijd tegen de klagende tegenstander uit Alkmaar. “We willen een spelersbus regelen en deze versieren met LHBTIQ+ vlaggen. We zullen aanvoerdersbanden dragen met de vlag en supporters zullen spandoeken meenemen. We hopen hiermee een statement te maken en verandering teweeg te brengen,” zegt Isa.

Lessen uit Duitsland

In Duitsland mogen non-binaire en trans voetballers zelf kiezen in welk team ze willen spelen. “Dat is wat we hier ook willen bereiken,” zegt Tessa. “We willen dat de KNVB het voor iedereen mogelijk maakt om mee te doen en dat iedereen het team kan kiezen waarin ze willen spelen.”

Plaats een reactie