De VoorleesExpress in Amsterdam, een stichting die zich inzet om taalachterstand bij kinderen te verminderen, viert haar vijftiende verjaardag. In die tijd heeft de organisatie meer dan 7500 kinderen geholpen door vrijwilligers aan gezinnen te koppelen die worstelen met taalvaardigheid.
De kracht van voorlezen
Een van de toegewijde vrijwilligers is de 85-jarige Corrie Kruikemeier-Duisdeiker, beter bekend als ‘Juf Corrie’. Al twaalf jaar lang bezoekt ze gezinnen zoals de Alsolaimans in Amsterdam-Noord, waar ze verhalen voorleest aan de jonge Sham (7) en Najoua (4). Maar het gaat niet alleen om voorlezen; Juf Corrie moedigt de kinderen ook aan om zelf te lezen en te genieten van taalspelletjes.
De uitdaging van taalachterstand
Ongeveer vijftien procent van de jongeren heeft moeite met het begrijpen van de inhoud van hun schoolboeken vanwege een taalachterstand. De VoorleesExpress richt zich op kinderen tussen de twee en acht jaar oud, in gezinnen waar taal niet vanzelfsprekend is. Dit kan zijn omdat de ouders laaggeletterd zijn, of omdat ze nieuw zijn in Nederland en de taal nog niet beheersen.
De groei van de VoorleesExpress
Emily Kroes, projectleider bij VoorleesExpress Amsterdam, merkt op dat het aantal aanmeldingen van gezinnen toeneemt. Waar ze ooit begonnen met 35 aanmeldingen, ontvangen ze nu gemiddeld zeshonderd aanmeldingen per jaar. Hoewel ze niet alle gezinnen kunnen koppelen vanwege een tekort aan vrijwilligers, groeit het aantal vrijwilligers gestaag. De stichting is actief op zoek naar nieuwe vrijwilligers, vooral in de stadsdelen Noord en Nieuw-West.
Meer dan alleen taal leren
Volgens Kroes gaat het bij de VoorleesExpress niet alleen om het leren van de Nederlandse taal. Het gaat vooral om het stimuleren van taalplezier en het betrekken van ouders bij het voorleesritueel. Zo heeft Juf Corrie bijvoorbeeld Arabische leesboeken meegenomen voor de moeder van Sham en Najoua om voor te lezen.
Viering van 15 jaar VoorleesExpress
De vijftiende verjaardag van de VoorleesExpress wordt gevierd tijdens de start van de Kinderboekenweek in de OBA aan de Oosterdokskade. Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs) zal diploma’s uitreiken aan kinderen die het traject van de stichting hebben afgerond. En natuurlijk zal er ook worden voorgelezen.