Water vult eindelijk de grachten van Wiborgeiland en Stettineiland

Na vijf jaar van bouwactiviteiten en zandhopen, worden de grachten van Wiborgeiland en Stettineiland in West vandaag eindelijk gevuld met water. Het water wordt aangevoerd vanuit het IJ, een belangrijke mijlpaal voor de bewoners die al die tijd uitkeken op een bouwterrein.

Problemen met lekkende kelders

Kort na de oplevering van de woningen bleek dat de kelders lek waren. Water uit de gracht sijpelde door de voegen van de kelderbak, een gevolg van een lek in de bouwconstructie. De bewoners waren bezorgd over de voorgestelde oplossing van het bouwbedrijf, wat leidde tot een langdurige discussie over de juiste aanpak.

Samenwerking leidt tot oplossing

Monique Ansink en Sander Ouwerkerk, twee bewoners van de wijk, namen het voortouw namens de 62 huiseigenaren om met de bouwer tot een oplossing te komen. Met de hulp van technisch adviseurs werd uiteindelijk een oplossing gevonden: het inspectieluikje. Dit luikje, vergelijkbaar met een wandcontactdoos, maakt het mogelijk om met een endoscoop de conditie van de kelder te controleren.

Volgende stappen

Vanaf maandag 24 juli zal de aannemer de dam tussen het Parkblok en gebouw De spreeuwen verwijderen. De gemeente verwacht dat deze werkzaamheden op vrijdag 28 juli voltooid zullen zijn. Volgens de gemeentelijke website zijn de grachten dan “klaar voor gebruik”.

Dit betekent dat er binnenkort een waterverbinding zal zijn tussen de Houthavengracht, Wismargracht en Pernaugracht, waardoor de bewoners eindelijk kunnen genieten van hun langverwachte waterrijke uitzicht.

Plaats een reactie