In de kleine stad Weesp werd vandaag de Februaristaking herdacht. Meer dan duizend inwoners van Weesp legden destijds het werk neer, in navolging van de stakingsoproep in Amsterdam. Deze staking was een protest tegen de nazi’s. “Ook in Weesp, ondanks dat het een kleine stad is, voelde men dat er actie ondernomen moest worden”, aldus Wim Jansen, lid van de organisatie van de herdenking. “Het was een belangrijke stap, ondanks dat men niet wist wat de risico’s zouden zijn.”
De gevolgen van de staking
De Februaristaking in Amsterdam werd op de tweede dag hardhandig beëindigd door de Duitsers. Dit resulteerde in negen doden en honderden arrestaties. In Weesp waren de gevolgen voor de stakers minder ernstig, maar het lot van de Joodse inwoners was helaas hetzelfde.
“Er zijn heel veel mensen weggevoerd en vermoord. Het is belangrijk dat we daarbij stilstaan”, zei een van de aanwezigen. Tijdens de herdenking werd er onder andere twee minuten stilte in acht genomen bij het oorlogsmonument.
Belang van herdenken
De herdenking van de Februaristaking in Weesp is een belangrijk moment om stil te staan bij de moed van de stakers en de tragische gevolgen van de Tweede Wereldoorlog. Het is een moment om te reflecteren op de geschiedenis en de lessen die we daaruit kunnen trekken voor de toekomst. Het herinnert ons eraan dat het belangrijk is om op te staan tegen onrecht, ongeacht de risico’s.