Wethouder Alexander Scholtes, verantwoordelijk voor Publieke Gezondheid, heeft plannen om fastfoodrestaurants te weren uit bepaalde buurten en wijken. Hij stelt dat er in sommige delen van de stad een gebrek is aan gezonde voedselopties en wil dit met een nieuwe wet verbeteren. Scholtes is ook bezig met het onderzoeken van de juridische mogelijkheden om dit te realiseren.
Keuzevrijheid en gezondheid
Scholtes benadrukt dat hij niet van plan is om ongezonde keuzes te verbieden, aangezien hij de keuzevrijheid van mensen als een belangrijk recht ziet. Echter, hij stelt dat er in sommige buurten een probleem is. “Het is geen echte keuzevrijheid als 80 procent van het voedselaanbod in jouw buurt ongezond is”, aldus de wethouder.
Gezondheid als afweging
De wethouder wil graag een verbod op fastfoodrestaurants in buurten waar het voedselaanbod overwegend ongezond is. Dit zou vergelijkbaar zijn met de regeling die in sommige straten in het centrum geldt voor toeristenwinkels. Echter, de huidige regelgeving staat dit nog niet toe. Scholtes wil dat gezondheid een officiële afweging kan zijn in de ruimtelijke ordening, naast factoren als geuroverlast, lawaai en drukte.
Verantwoordelijkheid van gemeenten
Scholtes stelt dat het probleem niet alleen bij de landelijke overheid ligt, maar ook bij de gemeenten. Volgens hem krijgt gezondheid nog niet genoeg aandacht bij gemeenten. Hij geeft toe dat ook Amsterdam in het verleden keuzes heeft gemaakt die meer economisch dan gezondheidsgericht waren.
Nieuwe omgevingswet
Met de nieuwe omgevingswet wil Scholtes de mogelijkheid creëren om snackbars te weren in de omgeving van scholen, of in straten waar voornamelijk ongezond voedsel wordt aangeboden. Hij is al in gesprek met andere gemeenten om te onderzoeken wat mogelijk is en hoopt hier op korte termijn mee aan de slag te kunnen.
Volgens Scholtes moet het voedselaanbod in buurten voor de helft bestaan uit gezonde opties en voor de andere helft uit ongezonde opties. “Keuzevrijheid blijft ook belangrijk”, benadrukt hij.