Alarmerende stijging in kinkhoestgevallen, vooral onder baby’s

De afgelopen weken is er een schrikbarende toename van kinkhoestgevallen waargenomen. In de eerste zes weken van dit jaar heeft de GGD al 85 meldingen ontvangen, waaronder zeven baby’s. Drie van deze baby’s moesten in het ziekenhuis worden opgenomen. Opvallend is dat geen van deze baby’s was gevaccineerd, ook niet via hun moeder. “Deze stijging is zorgwekkend”, zegt GGD-arts Charlie van der Weijden. “Vooral bij kinderen kan de hoest zo ernstig zijn dat ze niet genoeg zuurstof binnenkrijgen.”

De impact van de pandemie op kinkhoest

Volgens Van der Weijden is de stijging deels te wijten aan de pandemie. Tijdens de lockdowns werd de ziekte minder vaak opgelopen, waardoor meer mensen nu vatbaar zijn en versneld kinkhoest oplopen. In Amsterdam ziet de GGD twee tot vier keer zoveel kinkhoestgevallen als voor de coronacrisis.

De risico’s van kinkhoest

Voor volwassenen is kinkhoest vooral vervelend, maar bij jonge kinderen kan de ziekte ernstige gevolgen hebben. Ze kunnen complicaties krijgen zoals longontstekingen, neurologische problemen of een zuurstoftekort door het hoesten. Er is zelfs een kleine kans op overlijden als ze niet de juiste zorg krijgen. Daarom wordt ongeveer de helft van de kinderen met kinkhoest die jonger zijn dan een jaar, in het ziekenhuis opgenomen.

Vaccinatiegraad daalt

Een andere factor die bijdraagt aan de toename van kinkhoest is de dalende vaccinatiegraad. Ook in Amsterdam ziet de GGD deze trend, hoewel het minder uitgesproken is dan in andere grote steden en varieert per wijk. Naast religieuze, culturele en levensbeschouwelijke overtuigingen over vaccinatie, heeft de covidperiode ook discussie veroorzaakt. “Het vertrouwen in de GGD is gedaald. En veel mensen twijfelen ook over vaccineren omdat we die ziekten nu nog weinig zien”, zegt Van der Weijden.

GGD werkt aan herstel van vertrouwen

De GGD doet er alles aan om het vertrouwen terug te winnen. Zo worden er inloopspreekuren voor vaccinaties georganiseerd. “We willen het zo makkelijk mogelijk maken en zorgen dat de informatie beschikbaar is. We vinden het belangrijk dat mensen met een arts in gesprek gaan als ze vragen hebben over vaccineren.”

Zorgen over andere infectieziekten

De GGD maakt zich ook zorgen over andere infectieziekten waarvoor kan worden gevaccineerd. “Vooral bij de mazelen is de vaccinatiegraad niet wat we zouden willen zien. In andere landen zien we al grote uitbraken, we zitten eigenlijk te wachten tot dat ook in Nederland gebeurt”, waarschuwt Van der Weijden.

Plaats een reactie