Amsterdam plant duizenden seniorenwoningen voor groeiende oudere bevolking

De komende twee decennia zal de bevolking van Amsterdam aanzienlijk vergrijzen, met een verwachte toename van 58.000 inwoners boven de 65 jaar tegen 2040. Dit betekent dat ongeveer een kwart van de huishoudens in de stad zal bestaan uit 65-plussers. Het stadsbestuur erkent dat veel van deze ouderen momenteel in woningen wonen die niet volledig toegankelijk zijn en is van plan om hier verandering in te brengen.

Behoefte aan toegankelijke seniorenwoningen

Met de toenemende vergrijzing en de beperkingen van de Rijksoverheid op nieuwe plaatsen in verpleeghuizen, is er een dringende behoefte aan ongeveer 23.000 nieuwe seniorenwoningen in de stad. Het stadsbestuur wil deze woningen bij voorkeur in dezelfde omgeving plaatsen om de zorgverlening te vergemakkelijken.

‘Lang Leven Thuisflats’ voor ouderen

Een aanzienlijk deel van deze nieuwe woningen zal worden gerealiseerd in de vorm van ‘Lang Leven Thuisflats’. Deze speciale seniorenflats zullen worden aangepast om beter toegankelijk te zijn voor ouderen, aangezien uit onderzoek van de gemeente blijkt dat momenteel ongeveer 60% van de woningen waar ouderen wonen niet volledig toegankelijk is. Deze flats zullen ook een vast team van zorgverleners hebben en verschillende activiteiten aanbieden om ouderen te helpen langer zelfstandig te wonen.

De gemeente heeft plannen om de komende jaren twintig van deze flatgebouwen te realiseren, met als doel dit aantal te verhogen tot dertig tegen 2030. De resterende benodigde seniorenwoningen zullen worden gerealiseerd in nieuwbouwprojecten.

Reactie van de zorgwethouder

Zorgwethouder Alexander Scholtes beschouwt de passende huisvesting van ouderen als een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren. Hij benadrukt het belang van het creëren van buurten waar mensen voor elkaar zorgen, waar op maat gemaakte zorg wordt geleverd en waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en activiteiten kunnen ondernemen. Volgens Scholtes is dit essentieel om Amsterdam een stad te laten blijven waar iedereen, inclusief het groeiende aantal oudere inwoners, kan wonen.

Verbetering van de doorstroom

Het stadsbestuur heeft eerder aangegeven dat het bevorderen van de doorstroom van ouderen, die vaak in te grote woningen wonen, kan bijdragen aan het oplossen van de woningcrisis in de stad. Echter, veel senioren geven aan dat er vaak geen geschikt alternatief is, omdat de opties te duur zijn of omdat ze in hun eigen buurt willen blijven. Daarom gaat de gemeente in gesprek met woningcorporaties om de doorstroom te verbeteren.

Plaats een reactie