Spannende dag voor Amsterdamse groep 8 leerlingen: middelbare school loting

In Amsterdam was het een dag vol spanning en anticipatie voor Jimi en Bregje, twee leerlingen uit groep 8. Ze waren onder de 7676 leerlingen die vandaag te horen kregen naar welke middelbare school ze volgend jaar zullen gaan. Bregje had geluk en werd ingeloot voor haar eerste keuze, terwijl Jimi op zijn zevende keuze terechtkwam. Ondanks de teleurstelling, bleef Jimi positief, blij dat hij nog steeds naar een Montessori school kan gaan.

De loting: een mix van spanning en opluchting

Bregje was een van de bijna zesduizend kinderen die hun eerste schoolkeuze toegewezen kregen. “Ik was de hele week heel gespannen, maar vandaag op school ging het er eigenlijk niet zo veel over,” zei ze. Jimi, aan de andere kant, bracht de middag door met zenuwachtig uit het raam kijken. “Als het een school uit de top 5 is ben ik blij, dat moet denk ik wel lukken”, vertelde hij. Ondanks zijn zenuwen, merkte hij op: “Volgens mij is papa meer gespannen.”

Veranderingen in de voorrangsregels

Voor Jimi was de loting extra spannend vanwege de recente afschaffing van de laatste voorrangsregel. Voorheen kregen kinderen die op een Montessori, vrij of Dalton basisschool zaten, voorrang op een middelbare school met hetzelfde soort onderwijs als ze die als eerste keuze hadden. “Ik denk wel dat er nu meer kinderen voor Montessorischolen gaan, de open dagen waren in ieder geval echt veel drukker dan vorig jaar,” merkte Jimi’s vader Thijs op.

Resultaten van de loting

Terwijl Bregje haar toelating tot haar eerste keuze, het 4e Gymnasium, vierde, moest Jimi genoegen nemen met zijn zevende keuze, het Montessori Lyceum Amsterdam. Ondanks de teleurstelling, bleef hij optimistisch: “Het is wel Montessori, dat is wel echt fijn. Anders wist ik misschien niet hoe het moest op een klassikale school.” Hoewel hij nog niet precies wist waar zijn nieuwe school zich bevond, was hij opgelucht dat hij samen met zijn buurjongen kon fietsen.

Er was een daling in het percentage kinderen dat op een van hun top 3 scholen terechtkwam; vorig jaar was dit nog 93,7%, dit jaar slechts 91,9%. “Ja, dat is een daling”, bevestigde ook Rukiye Sarizeybek, voorzitter van OSVO, de vereniging van alle Amsterdamse middelbareschoolbesturen. “Maar we zijn tevreden, want het ligt wel in lijn met de afgelopen vier jaren.”

De impact van de verandering in voorrangsregels

De afschaffing van de voorrangsregel was bedoeld om het aantal kinderen dat op een van hun top 3 scholen terechtkwam te verhogen. OSVO zal de komende tijd onderzoek doen naar de factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan deze daling. “Dat kan bijvoorbeeld de doorstroomtoets zijn, waardoor het advies eerder dan normaal komt”, suggereerde Sarizeybek. Maar ook de manier waarop ouders en leerlingen keuzes maken kan zijn veranderd: “Mensen gaan toch tactisch kiezen.”

Plaats een reactie