Amsterdam Zuidoost omarmt duurzaam bouwen met bamboe en hout

In het zuidoosten van Amsterdam is een revolutionair bouwproject in volle gang. Het nieuwbouwproject Switi, een initiatief van projectontwikkelaar Edward Zevenbergen en aannemer Martijn van Toor, is een pionier in het gebruik van natuurlijke materialen zoals bamboe en hout om betaalbare woningen te creëren. Dit project is een belangrijke stap in de richting van een groenere bouwsector.

De opkomst van biobased bouwen

De vraag naar biobased bouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke materialen, neemt toe. Het Nederlandse kabinet heeft zelfs aangekondigd dat het vanaf 2023 financiële steun zal bieden aan groenere bouwmethoden. Zevenbergen benadrukt het belang van deze verschuiving naar natuurlijke materialen, niet alleen voor het heden, maar ook voor de toekomst. Hij stelt: “Op deze manier kunnen mijn kinderen en hun kinderen op een normale manier verder leven.”

Switi: Een uniek bouwproject

Switi is een uniek project in zijn soort. Het project, dat ooit begon als een leeg stuk land, is nu een drukke bouwplaats waar bijna uitsluitend met houten onderdelen wordt gewerkt. Deze onderdelen worden volledig in de fabriek voorbereid, een proces dat bekend staat als modulair bouwen.

In de fabriek worden de houten onderdelen geproduceerd en vervolgens naar de bouwplaats in Zuidoost gebracht om te worden gemonteerd. Zevenbergen vergelijkt het proces met het stapelen van LEGO-blokjes. Deze nieuwe bouwmethode is efficiënter en sneller dan traditionele bouwmethoden.

De voordelen van natuurlijke materialen

Van Toor benadrukt het unieke karakter van dit houten hoogbouwproject. In tegenstelling tot circulair bouwen, waarbij gebruikte materialen opnieuw worden ingezet, maakt Switi gebruik van nieuwe, natuurlijke materialen. Hij merkt op: “Heb je wel eens beton zien groeien? Ik nog nooit. Maar hout wel.”

Modulair bouwen biedt ook voordelen voor de toekomst. “Door vaker hetzelfde gebouw te bouwen, maken we minder fouten,” legt Van Toor uit. Zevenbergen is ook van plan om in de toekomst meer modulair en biobased te gaan bouwen. “We hebben een handtekening gezet. We willen 25% van onze productie van hout proberen te maken.”

De toekomst van bouwen: Slim, Snel & Samen

Wil je meer weten over innovaties in de bouwsector? Bekijk dan de nieuwe documentaire ‘Slim, Snel & Samen’, die een diepgaande blik werpt op de toekomst van de bouw, met inbegrip van de opkomst van biobased en modulair bouwen.

Plaats een reactie