Halsema prijst ‘buitengewoon succesvol’ blowverbod

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft haar volledige steun uitgesproken voor de manier waarop het blowverbod in de stad wordt gehandhaafd. Tijdens een debat in de Stopera prees ze het verbod, waarbij tot nu toe geen boetes zijn uitgedeeld maar wel 750 waarschuwingen, als ‘buitengewoon succesvol’.

Vragen over handhaving

De VVD-fractievoorzitter Claire Martens had om opheldering gevraagd nadat bleek dat er sinds de invoering van het verbod in mei nog geen enkele overtreder beboet is. Martens stelde dat een boete die je mee naar huis neemt naar Engeland en aan vrienden laat zien, meer impact heeft dan een vriendelijk verzoek om niet meer te blowen.

Halsema verdedigt waarschuwingsbeleid

Halsema verdedigde echter het beleid van waarschuwingen, dat ze als ‘heel stevig handhaven’ beschouwde. Ze stelde dat het niet per se liberaal is om te willen beboeten en benadrukte dat boetes geen doel op zich zijn, maar een middel om misdragingen te corrigeren. Volgens Halsema is het opmerkelijk dat mensen zich niet misdragen na het ontvangen van een waarschuwing.

Het huidige beleid is om pas te beboeten als iemand na een waarschuwing van handhavers of agenten niet wil stoppen met blowen. Halsema benadrukte dat er in principe niet van deze ‘handhavingslijn’ wordt afgeweken. Alleen als mensen massaal de waarschuwingen negeren, kan er besloten worden om direct te beboeten.

Geen plannen voor directe boetes

Maar voorlopig lijkt dat niet te gebeuren. “Omdat het zo buitengewoon succesvol is, is er geen reden om door te gaan naar meteen beboeten”, aldus Halsema. Ze voegde eraan toe dat het belangrijkste doel van het blowverbod het voorkomen van overlast is en dat deze maatregel niets verandert aan de aantrekkingskracht van Amsterdam op toeristen die willen blowen. Blowen is namelijk nog steeds toegestaan op het terras.

Plaats een reactie