Amsterdams Dierenopvangcentrum Dreigt Onder Personeelstekort te Bezweken

Al meer dan drie decennia lang is De Toevlucht, een dierenopvangcentrum in Zuidoost Amsterdam, een veilige haven voor gewonde wilde dieren. Echter, de toekomst van deze instelling hangt aan een zijden draadje door een ernstig tekort aan personeel. De stroom van gewonde meeuwen, kauwen, egels en andere dieren dreigt te groot te worden voor het huidige team om te kunnen verwerken.

De zoektocht naar vrijwilligers

Gerrit Zant, de oprichter van De Toevlucht, heeft maandenlang geprobeerd om vrijwilligers te werven. “Het is een uitdaging om mensen te vinden die bereid zijn om het zware werk te doen”, zegt hij. “Het werk bestaat voornamelijk uit schoonmaken en vereist specialistische kennis. We hebben bijvoorbeeld mensen nodig die alles weten over watervogels. Ikzelf ben gespecialiseerd in marters en vossen.”

De noodzaak van extra subsidie

Om de problemen het hoofd te bieden, heeft De Toevlucht dringend acht tot tien extra vrijwilligers nodig. Omdat het werven van vrijwilligers moeilijk blijkt, heeft Zant een subsidie van honderdduizend euro aangevraagd bij de gemeente. Met dit geld hoopt hij drie betaalde medewerkers aan te kunnen nemen.

“Het lijkt misschien een groot bedrag, maar het is absoluut noodzakelijk”, legt Zant uit. “We vangen hier jaarlijks 9.000 dieren op. Veel van deze dieren hebben weken of zelfs maanden verzorging nodig. Elk jaar krijgen we tientallen nestjes met koolmeesjes die elk uur gevoerd moeten worden. En dan hebben we nog een buizerd die per voeding vier muizen krijgt, die elk veertig cent kosten.”

De volgende stappen

De gemeente zal binnenkort de subsidieaanvraag van De Toevlucht in overweging nemen. Het is nog onduidelijk wanneer dit zal gebeuren. Ondertussen blijft De Toevlucht hopen op meer vrijwilligers en financiële steun om de toekomst van het dierenopvangcentrum veilig te stellen.

Plaats een reactie