Verkeerschaos hindert hulpdiensten in de stad

Op een drukke zaterdag in de stad hebben vier incidenten plaatsgevonden waarbij hulpdiensten werden gehinderd door extreme verkeersdrukte. Dit blijkt uit een brief van verkeerswethouder Van der Horst aan de gemeenteraad. De verkeersopstoppingen werden veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder een afsluiting in de Weesperstraat, de sluiting van de A10 Noord, een gesloten IJtunnel en het Keti Koti festival. De oppositiepartijen hebben een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van deze incidenten.

Incidenten met hulpdiensten

De vier incidenten betroffen twee ambulances, een brandweerwagen en een politieauto. De politieauto, die reageerde op een melding met hoge prioriteit, moest allerlei manoeuvres uitvoeren om door de verkeersdrukte in Oost te navigeren. De auto vertrok rond 10.00 uur vanaf het bureau in Watergraafsmeer en kwam vast te zitten in een opstopping op de Panamalaan en Piet Heinkade. Door een blokkade in de IJtunnel kon het verkeer geen kant op, waardoor de politieauto gedwongen was om over de middenberm, het fietspad en tegen het verkeer in te rijden om op tijd op de bestemming te komen.

Diezelfde ochtend reed een brandweerwagen met spoed vanuit de kazerne bij de IJtunnel naar een melding over een gaslucht in een woning. Door een tijdelijke afsluiting bij de IJtunnel en werkzaamheden aan de A10 Noord, waar stil asfalt werd aangelegd, had de brandweerwagen moeite om door te komen en arriveerde met vertraging op de locatie.

Spoeddebat aangevraagd

De VVD, samen met verschillende oppositiepartijen, heeft opnieuw een spoeddebat aangevraagd naar aanleiding van deze incidenten, zo meldt raadslid Nijssen.

Vertraging voor ambulance

Ook een ambulance die zonder spoed vanaf de Indische Buurt naar Noord reed, stond lang stil in de verkeersopstoppingen. De rit van 9,2 kilometer duurde uiteindelijk bijna twee uur. In de nacht van vrijdag op zaterdag waren er bloembakken op een van de vrije rijstroken geplaatst, wat de situatie verder bemoeilijkte. Ambulancemedewerkers moesten de bloembakken zelf verplaatsen, waardoor ze te laat aankwamen bij hun spoedmelding.

Communicatie met verkeersleiding

Van der Horst meldt in haar brief dat er zaterdag meerdere keren contact is geweest met de Amsterdamse verkeersleiding en met Rijkswaterstaat. Ondanks de drukte werd besloten de slagbomen niet te openen, omdat dit mogelijk nog meer verkeer zou aantrekken dat de A10 wilde vermijden.

Dagelijkse updates beloofd

Na een intensief spoeddebat op woensdagavond, waaruit bleek dat er wel degelijk incidenten met vertraagde hulpdiensten waren rondom de Weesperknip, beloofde Van der Horst dagelijkse updates te geven over nieuwe incidenten. Op donderdag waren er drie incidenten: twee ambulances en een brandweerwagen ondervonden hinder en vertraging, onder meer door een defecte slagboom en langzaam rijdend verkeer. Op vrijdag werden er geen incidenten gemeld.

Plaats een reactie