De stad Amsterdam heeft een unieke manier gevonden om haar historische bouwfragmenten te hergebruiken. In een opslagloods in Westpoort konden inwoners en liefhebbers van de stad gratis een stukje geschiedenis meenemen. Deze bouwfragmenten, afkomstig van monumentale gebouwen die gesloopt werden voor de aanleg van de metro, krijgen zo een tweede leven.
Terug naar de stad
De opslagloods was een drukke plek, met een constante stroom van mensen die graag een stukje van de stad wilden adopteren. “Het merendeel van de fragmenten komt uit de Nieuwmarktbuurt”, zegt Annette ten Doeschate, coördinator Duurzaam Erfgoed bij de gemeente. “Veel van de gebouwen die daar stonden waren monumenten, dus bij de sloop moesten bepaalde delen bewaard blijven.”
Zandstenen bouwfragmenten
De bouwfragmenten, gemaakt van zandsteen en vaak onderdelen van geveltoppen, zijn beschadigd en van de meeste is niet bekend van welk pand ze afkomstig zijn. Toch hebben ze een grote cultuurhistorische en symbolische waarde. Ondanks het zware gewicht van de fragmenten, waren de bezoekers meer dan bereid om ze naar hun auto’s te tillen. “Het zijn zware elementen, maar ik ben meer dan tevreden. Deze twee zijn unieke stukken”, zegt een bezoeker uit Brabant.
Regels voor adoptie
Hoewel de fragmenten gratis waren, moesten de nieuwe eigenaren wel een formulier ondertekenen bij de uitgang. “Je belooft dat je het niet zomaar aan iemand gaat verkopen”, legt Ten Doeschate uit. “En als je het aan iemand anders wilt geven, moet je dat aan ons doorgeven. Wij hebben dan de mogelijkheid om je te bellen en bij je langs te komen om te kijken hoe het stukje erbij ligt.”
De nieuwe eigenaren hadden hier alle begrip voor. “Dit is uniek, dit ga je niet wegdoen, nooit niet”, zegt een van hen. Een andere nieuwe eigenaar voegt toe: “Ik ben er ook heel zuinig op. Ik neem ze in bewaring, ik ga het formulier ondertekenen en dan zorg ik dat het netjes behouden blijft.”
Laatste kans
De actie was een groot succes en de loods is bijna leeg. Maar er is nog een tweede kans voor degenen die het gemist hebben. Op woensdag 20 september van 13.00 tot 17.00 uur kunnen de allerlaatste bouwfragmenten worden opgehaald.