Amsterdamse klimmers verenigen zich voor redding iconische klimhal

De voormalige grootste klimhal van de Benelux, gevestigd in Amsterdam, staat sinds 1 juli leeg na het besluit van de eigenaar om de deuren te sluiten. Een groep jonge, gepassioneerde klimmers uit de stad heeft echter besloten om actie te ondernemen. Ze hebben een nieuwe sportvereniging opgericht met als doel de klimhal nieuw leven in te blazen onder de naam ‘Klimhal de Thuisrots’.

De uitdaging van het herstel

“Het is een enorme onderneming”, zegt Tijmen Menist, de drijvende kracht achter het initiatief. “We hebben minstens 150 duizend euro nodig, maar meer is altijd beter.” De groep heeft ambitieuze plannen om de hal te moderniseren, inclusief het doorbreken van muren, het integreren van modernere materialen en het toevoegen van een sterker sociaal aspect aan de hal. “We willen dat het een echte vereniging wordt voor de gemeenschap.”

De noodzaak van het behoud

Mede-initiatiefnemers Eran en Jurriaan zien het behoud van de klimhal als een absolute noodzaak. “Klimmen is verslavend. Je blijft het doen, je blijft verbeteren. Ik ben verslaafd”, bekent Eran. Jurriaan, hoewel zelf geen klimmer, is even toegewijd aan het project: “De buitenklimmuur, die iedereen kent en die je ziet als je met de trein van Sloterdijk naar Haarlem reist, is een fenomeen dat niet mag verdwijnen.”

Meer dan alleen klimmen

“In deze hal zijn mensen opgegroeid die nu met hun eigen kinderen klimmen. Het mag gewoon echt niet verloren gaan”, benadrukt Tijmen. Een belangrijk en volgens de heren uniek aspect van de vereniging is het sociale aspect. De nieuwe hal heeft geen winstoogmerk en wordt een sportvereniging met als doel iedereen te laten klimmen: “De medewerkers worden hoe dan ook lid van de vereniging, maar als je gewoon een keer wilt klimmen kan dat ook.”

Naast klimmen wil de groep ook een podium creëren in het café voor muziek en optredens. Tot nu toe hebben ze al meer dan een derde van het benodigde bedrag verzameld. “We hebben er het volste vertrouwen in dat het gaat lukken.” In november hopen ze de nieuwe klimhal te kunnen openen.

Plaats een reactie