Halsema slaat Indië-herdenking op de Dam over

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft besloten niet deel te nemen aan de Indië-herdenking op de Dam op 15 augustus. Dit nieuws deelde ze via haar Instagram-account. De reden voor haar afwezigheid is de geplande toespraak van de dochter van Raymond Westerling, een controversiële figuur uit de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië.

Controverse rondom Westerling

Raymond Westerling was een officier in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) en speelde een actieve rol op Sumatra aan het einde van de oorlog. Hij wordt echter beschuldigd van het leiden van massa-executies van Indonesiërs. De keuze om zijn dochter te laten spreken tijdens de herdenking, waarbij ze pleit voor ‘eerherstel en erkenning’ voor haar vader, heeft tot veel discussie geleid.

Halsema heeft aangegeven dat ze deze keuze ongepast en pijnlijk vindt. “Het is een dag waarop we vooral de slachtoffers herdenken, niet alleen aan Nederlandse zijde,” zei ze. “Het is een zeer ongepaste en pijnlijke keuze om een toespraak te laten plaatsvinden die pleit voor eerherstel voor een figuur als Westerling.”

Alternatieve herdenking

In plaats van de herdenking op de Dam bij te wonen, zal Halsema de Dekoloniale Indonesië-Nederland Herdenking bij het monument Indië-Nederland op het Olympiaplein bijwonen. Deze vindt plaats op 16 augustus. Ze beschrijft deze herdenking als een inclusieve gebeurtenis waarbij de verschillende groepen niet tegenover elkaar staan, maar de gedeelde koloniale en oorlogsgeschiedenis centraal staat.

Deze beslissing van Halsema onderstreept het belang van een respectvolle en inclusieve benadering van herdenkingen, waarbij de focus ligt op het eren van de slachtoffers en het erkennen van de complexiteit van de geschiedenis.

Plaats een reactie