Amsterdamse PvdA bezorgd over frequente liftstoringen bij OV-stations

De Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam heeft haar zorgen geuit over de frequente storingen van liften bij tram- en metrostations die niet op straatniveau liggen. Deze storingen vormen een aanzienlijk obstakel voor een deel van de Amsterdamse bevolking, met name voor mensen met een beperking, ouders met kinderwagens en fietsers.

Reeks van liftstoringen

De afgelopen zomer was de lift op metrostation Ganzenhoef enkele weken buiten werking. Daarnaast was de lift op metrostation Kraaiennest voor een lange periode defect, hoewel deze sinds vorige week weer operationeel is. Eerder waren er ook problemen op metrostation Noorderpark en bij de tramhalte Rietlandpark, waar de lift vorig jaar negen maanden niet functioneerde. Een opmerkelijk incident vond plaats bij metrostation Vijzelgracht, waar twee jongens urenlang vastzaten in een defecte lift. Hun fietsen bleven zelfs vier dagen lang in de lift vastzitten.

Zorgelijke ontwikkeling

De PvdA beschouwt het aantal defecte liften en de lange reparatietijd als een ‘zorgelijke ontwikkeling’. “Deze incidenten treffen de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in het hart. Reizigers, met name mensen met een beperking, in een rolstoel, met kinderwagens en fietsen ondervinden hinder hiervan. Amsterdammers worden hierdoor beperkt in hun bewegingsvrijheid,” aldus de partij.

Vragen aan het college

De PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college over de frequente liftstoringen. De partij wil weten wat het Gemeentelijk Vervoerbedrijf (GVB) en de vervoersregio hebben geleerd van de defecten en hoe deze beter kunnen worden aangepakt. Daarnaast vraagt de partij zich af in hoeverre de stations geschikt zijn om bijvoorbeeld een noodlift te plaatsen, zoals dat werd gedaan bij het Rietlandpark.

De PvdA hoopt dat door het stellen van deze vragen, er meer aandacht komt voor de toegankelijkheid van het openbaar vervoer in Amsterdam en dat er concrete stappen worden ondernomen om de frequentie en duur van liftstoringen te verminderen.

Plaats een reactie