Na een lange periode van droogte heeft de recente regenval in Amsterdam geleid tot ernstige watervervuiling op verschillende locaties, waaronder Park Frankendael, Plein ’40-45 en Overtoomse Veld. Het vervuilde water heeft geleid tot een groot aantal dode vissen die op het wateroppervlak drijven.
Oorzaak van de vervuiling
Volgens Waternet is de vervuiling ontstaan doordat het vuil op straat zich tijdens de droogte heeft opgehoopt en uiteindelijk in het water terecht is gekomen door de regen. Op sommige plekken is het water zelfs zwart geworden en heeft het een onaangename geur gekregen. Naast de vervuiling kan ook de hitte een rol hebben gespeeld bij de sterfte van de vissen, aangezien vissen bij hogere temperaturen minder zuurstof binnenkrijgen.
Mogelijke rioolleidingbreuk
Waternet sluit niet uit dat er op sommige locaties sprake kan zijn van een kapotte rioolleiding, hoewel de kans hierop klein wordt geacht. Om deze mogelijkheid verder te onderzoeken en eventuele verspreiding van vervuild water te voorkomen, zijn er kleidammen geplaatst bij Plein ’40-45 en in Overtoomse Veld, op de kruising tussen de Jan Tooropstraat en de Jan van Galenstraat.
Vissensterfte in heel Nederland
Amsterdam is niet de enige stad waar vissen zijn bezweken door de watervervuiling. Volgens De Telegraaf zijn er in heel Nederland meldingen gedaan bij de plaatselijke waterschappen over dode vissen als gevolg van vervuild water.