Artis verwelkomt twee zeldzame algazellen

In de afgelopen weken heeft Artis, de oudste dierentuin van Nederland, twee jonge algazellen mogen verwelkomen. Deze bijzondere gebeurtenis is extra speciaal omdat de algazel in het wild is uitgestorven. Helaas heeft een derde lammetje het niet overleefd, maar de twee overlevenden maken het goed.

De eerste stappen van de jonge algazellen

Het oudste lammetje is nu ongeveer een maand oud, terwijl het jongste vorige week ter wereld kwam. Volgens Danny Sopjes, de verzorger van de algazellen, zijn de jonge dieren sinds deze week onderdeel van de kudde. “We vonden beide lammeren kort na hun geboorte al volledig droog en schoongelikt, wat een positief teken is van de band tussen de moeders en hun jongen,” vertelt hij.

De algazellen delen hun verblijf met de stokstaartjes op het voormalige kamelenveld aan het begin van de dierentuin. De stokstaartjes toonden volgens Sopjes veel interesse in de nieuwe aanwinsten. Hoewel de jonge algazellen momenteel nog sterk afhankelijk zijn van hun moeders, zullen ze vanaf veertien weken volledig zelfstandig zijn.

De algazel: een uitgestorven soort

De algazel was ooit een van de meest voorkomende grote zoogdieren in Noord-Afrika. Echter, door de jacht op hun hoorns, vlees en huid, nam de populatie snel af. De laatste wilde algazel werd eind jaren 80 waargenomen en sinds 2000 staat de soort op de lijst van uitgestorven dier- en plantsoorten in het wild. De algazellen zijn al minstens zestig jaar een onderdeel van Artis.

Behoud van de soort

Artis draagt bij aan een Europees fokprogramma dat tot doel heeft de soort te behouden. Via zes herintroductieprojecten wordt de algazel in vier beschermde gebieden weer teruggebracht in zijn oorspronkelijke leefgebied. De populatie begint in deze gebieden langzaam maar zeker zelfstandig te groeien, wat hoop biedt voor de toekomst van deze bijzondere soort.

Plaats een reactie