In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen, heeft AT5 een reeks interviews gehouden met verschillende lijsttrekkers in de historische Schreierstoren in Amsterdam. Een van de gasten was Caroline van der Plas, de lijsttrekker van de BoerBurgerBeweging (BBB).
Amsterdam: een stad voor Amsterdammers?
Van der Plas uitte haar zorgen over de veranderingen in de stad. Ze stelde dat Amsterdam in toenemende mate wordt gedomineerd door expats en toeristen, waardoor de oorspronkelijke bewoners zich mogelijk minder thuis voelen. Ze vergeleek de stad met het platteland, waar gemeenschappen hun eigen tradities, taal en folklore hebben. Ze suggereerde dat de BBB deze gemeenschapszin, die ze ‘noaberschap’ noemt, in Amsterdam zou kunnen herstellen.
Woningmarkt en gemeenschapszin
Van der Plas legde uit dat het herstellen van de gemeenschapszin in Amsterdam zou kunnen betekenen dat er meer woningen beschikbaar blijven voor degenen die in de stad zijn opgegroeid en er willen blijven wonen. Ze benadrukte ook het belang van het zorgen voor ouderen, zodat ze in hun eigen stad en bij voorkeur in hun eigen wijk kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld in een woonzorgcentrum.
Regelgeving en investeerders
De BBB-lijsttrekker gelooft niet dat meer regels de woningmarkt zullen helpen. Ze stelde dat bouwers en vastgoedondernemers vaak worden belemmerd door overmatige regelgeving, stijgende rentetarieven en grondprijzen. Dit maakt het volgens haar minder aantrekkelijk voor investeerders om in woningbouw te investeren, waardoor ze hun geld liever op de bank houden.
Van der Plas benadrukte dat investeerders een cruciale rol spelen in de woningbouw en dat ze niet als ‘boemannen’ moeten worden afgeschilderd. Ze stelde dat samenwerking met investeerders essentieel is, omdat een terugtrekking van hun kant een groot probleem zou kunnen vormen voor de woningmarkt.