Het Bijlmer Parktheater in Amsterdam Zuidoost krijgt een extra locatie in de Amsterdamse Poort. Dit is mogelijk gemaakt door een eenmalige subsidie van meer dan 60.000 euro, goedgekeurd door het college van B en W. Deze subsidie zal de huur en programmering van de nieuwe locatie dekken voor de komende tien maanden.
Behoefte aan grotere ruimte
In mei van dit jaar gaf cultuurwethouder Touria Meliani aan dat het Bijlmer Parktheater een groter onderkomen nodig had. Hoewel er geen budget was voor een nieuw gebouw, werd er wel geld vrijgemaakt voor de ‘verduurzaming en renovatie’ van het huidige theater. De gemeente gaf ook aan op zoek te zijn naar een nieuwe ruimte voor het theater.
Advies van de Kunstraad
In juli kwam de Kunstraad, die de gemeente adviseert over kunst en cultuur, met het advies om in 2025 te stoppen met de zogenaamde Basisinfrastructuur. Volgens de raad zou het culturele veld beter af zijn als er minder instellingen onder de gemeente vallen, wat zou leiden tot een eerlijker systeem. De raad adviseerde om slechts zeven instellingen onder de gemeente te laten vallen, waarbij de rest subsidieaanvragen zou moeten indienen bij het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). Het Bijlmer Parktheater zou een van deze zeven instellingen zijn, vanwege de geplande investeringen van de gemeente in nieuwe gebouwen.
Extra locatie voor nieuw talent
De huidige hoofdlocatie van het theater aan het Anton de Komplein is het enige theaterpodium in Zuidoost, maar is te klein om alle activiteiten te huisvesten. De toevoeging van een extra locatie in Zuidoost is een primeur voor het Bijlmer Parktheater. “Met deze extra locatie voegen we nog meer kunst en cultuur toe aan het stadsdeel en creëren we een plek voor nieuw talent dat de stad van morgen kan vormgeven”, aldus Meliani.
Plannen voor de nieuwe locatie
Jolanda Spoel, directeur van het Bijlmer Parktheater, heeft in het verleden al aangegeven dat het theater flink is gegroeid, maar dat verdere groei beperkt werd door de grootte van het pand. Ze benadrukte dat ‘kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk en dichtbij moet zijn.’ De nieuwe locatie zal dienen als uitvalsbasis voor repetities van nieuwe makers, er zal een Bijlmerpark Theater Jongerenpanel worden opgericht en er wordt gewerkt aan een programmering van bijeenkomsten, debatten, films en performances. De locatie zal ook beschikbaar zijn voor gebruik door andere partijen, net zoals op de hoofdlocatie.