Brandstichter veroordeeld tot gevangenisstraf en tbs

Een 32-jarige man die begin dit jaar een woning in brand stak in de Laanweg in Noord, is door de Rechtbank Amsterdam veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De man, die de ex-partner van de bewoonster is, stichtte opzettelijk brand in de achtertuin van de woning waar zijn voormalige vriendin en haar zoon woonden. De rechtbank merkte op dat eerdere straffen niet tot een blijvende gedragsverandering bij de man hebben geleid.

Brandstichting uit woede

Tijdens de rechtszaak twee weken geleden bekende de man de brand te hebben aangestoken. “Ik vind het verschrikkelijk en heb het nooit zo bedoeld”, zei hij. Hij gaf toe dat hij ‘woedend was’ en dat hij ‘een kronkel in zijn hoofd had’ toen hij de brand stichtte. “Ik ben meteen weggerend en bedacht de volgende dag pas wat er gebeurde.”

Het Openbaar Ministerie (OM) had vier jaar cel en tbs geëist. Ze beschuldigden de man van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. De rechtbank stelde vast dat de man lijdt aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis en mogelijk ook aan traumagerelateerde klachten.

Risico op herhaling

Er is een groot risico dat de man opnieuw gewelddadig gedrag zal vertonen. Hij stond eerder onder toezicht van de reclassering, maar dit was niet succesvol. “De deskundigen achten de kans op recidive van geweldsincidenten hoog”, aldus de rechtbank. Daarom is naast de gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging opgelegd. De man moet daarnaast ongeveer 34.000 euro aan materiële en 24.500 euro aan immateriële schadevergoeding betalen.

Verwoestende brand

De brand begon met een scooter die in de achtertuin in brand stond. Het vuur sloeg over naar het huis, dat binnen korte tijd volledig in brand stond. De ex-partner van de man en haar zoon konden het huis net op tijd verlaten. Niemand raakte gewond, maar de woningen van de buren liepen schade op en de getroffen woning werd onbewoonbaar verklaard.

De 54-jarige bewoonster en ex-partner van de man vertelde tijdens de rechtszaak dat ze de brand elke dag opnieuw beleeft. “Alles, maar ook alles, al onze bezittingen zijn ons die nacht ontnomen. Deze traumatische ervaring heeft ons leven voorgoed veranderd”, zei ze. Haar zoon voegde toe: “Enkel barbecuerook is al genoeg om de nacht opnieuw te beleven.”

Plaats een reactie