Cobra Museum smeekt om behoud van subsidie ondanks financiële crisis

Het Cobra Museum in Amstelveen heeft een dringend beroep gedaan op de gemeenteraad om de subsidie niet stop te zetten, ondanks de precaire financiële situatie waarin het zich bevindt. De gemeente heeft in reactie hierop twee extra openbare vergaderingen gepland om te beslissen over de toekomstige steun aan het museum.

Financiële problemen groter dan verwacht

In een brief aan de gemeenteraad heeft het college van burgemeester en wethouders aangegeven dat er dringend actie nodig is om de aanzienlijke verliezen die het museum al jaren ervaart, te stoppen. Hoewel het al langer bekend was dat het museum financieel in zwaar weer verkeert, bleken de problemen vorige week dinsdag veel ernstiger dan eerder gedacht. Waar het museum vorig jaar nog een verlies van 350.000 euro noteerde, wordt dit jaar een nog groter verlies verwacht van 700.000 euro.

Belang van het museum voor Amstelveen

De directie van het museum benadrukt in een persbericht het belang van het Cobra Museum voor Amstelveen. Volgens hen zijn ‘Cobra en Amstelveen’ onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het museum heeft zich de afgelopen 27 jaar ingezet om kunst en cultuur toegankelijk te maken en heeft Amstelveen cultureel op de kaart gezet.

De directie stelt dat de gemeentelijke subsidie zich terugbetaalt, omdat bezoekers niet alleen voor een toegangskaartje betalen, maar ook elders in Amstelveen consumeren. Volgens het museum hebben bezoekers de afgelopen jaren netto miljoenen euro’s extra opgeleverd voor de lokale economie. De gemeentesubsidie zou daarom een gezonde investering zijn in de lokale economie en de nationale reputatie van Amstelveen.

Wat nu?

Op dit moment wordt de exacte financiële situatie van het museum onderzocht en worden verschillende door het museum voorgestelde scenario’s bekeken. De bevindingen zullen aanstaande dinsdag door het college worden besproken. In een extra raadsvergadering op woensdag krijgt de gemeenteraad de kans om hierover mee te praten.

In een extra raadsvergadering een week later, op 13 september, zal de raad een besluit nemen. Volgens het college is het belangrijk om snel een beslissing te nemen, omdat het museum uiterlijk half september duidelijkheid nodig heeft. Zonder deze duidelijkheid zal het museum niet in staat zijn om aan alle financiële verplichtingen op korte termijn te voldoen.

Plaats een reactie