De kleurrijke wereld van Kyro: Een non-binaire stem in de Pride

In de levendige en diverse wereld van de Pride, zijn er talloze verhalen die het verdienen om verteld te worden. Een van deze verhalen is dat van Kyro, een twaalfjarige non-binaire jongere die zich inzet voor de queer community. In de serie ‘People of the Pride’ worden deze unieke stemmen belicht. Vandaag richten we de schijnwerpers op Kyro, die ons meeneemt op hun reis van zelfontdekking en acceptatie.

Van Kyra naar Kyro: Een reis van zelfidentificatie

Kyro, geboren in Hongkong en opgegroeid in Vietnam, woont nu al twee jaar in Noord. Ze identificeren zich als non-binair, wat betekent dat ze zich noch volledig man, noch volledig vrouw voelen. De naam Kyra, waarmee ze zijn opgegroeid, voelde niet langer passend. “Die naam voelt te meisjesachtig”, legt Kyro uit vanuit de bibliotheek van hun basisschool, IKC Overhoeks. “Kyro past gewoon veel beter bij mij.”

Non-binair zijn: Een spectrum van gevoelens

Kyro kwam vorig jaar uit de kast als non-binair bij hun klasgenoten, maar ze wisten al veel eerder dat ze zich niet volledig identificeerden als jongen of meisje. “Soms voelt het alsof ik beide ben, of juist allebei niet. En soms dan weer meer als een meisje, of meer als een jongen,” deelt Kyro.

Paarse Vrijdag: Een stap naar inclusiviteit

Dit jaar organiseerde Kyro samen met enkele andere leerlingen voor het eerst Paarse Vrijdag op school, een dag om aandacht te vragen voor seksuele en genderdiversiteit. Ze vinden het leuk om anderen uit te leggen wat het betekent om non-binair te zijn, hoewel het soms ingewikkeld kan zijn. Bijvoorbeeld bij schoolspelletjes die opgedeeld zijn tussen jongens en meisjes. “Dat is dan onmogelijk met mij, want ik hoor niet bij de jongens, maar ook niet bij de meisjes. Op school passen we de spelletjes dan aan, of verdelen we de jongens en de meisjes niet,” legt Kyro uit.

Hoewel er soms misverstanden zijn, merkt Kyro dat de meeste kinderen het begrijpen en accepteren. Hun verhaal is een krachtig voorbeeld van de diversiteit binnen de Pride community en een inspiratie voor anderen om hun eigen unieke stem te laten horen.

Plaats een reactie