De kracht van representatie: Kunst, media en inclusiviteit

In het hart van Amsterdam, op het levendige Spui, komen twee creatieve geesten samen. Akwasi, rapper en oprichter van een omroep, en Nhung Dam, acteur, schrijver en theatermaker, delen hun gedachten over representatie in de media en de rol van kunst in het bevorderen van een inclusiever wereldbeeld.

De reis van Nhung Dam

Nhung Dam, oorspronkelijk uit Groningen, heeft haar hart verloren aan Amsterdam en heeft geen plannen om ergens anders heen te gaan. Ze heeft haar nieuwste boek, ‘Definitie van liefde’, bij zich, waarin de hoofdpersoon veel overeenkomsten vertoont met de schrijver zelf. Door het verhaal van haar personage Rose, deelt Dam haar ervaringen met vooroordelen in haar carrière en de lessen die ze daaruit heeft getrokken.

“Ik heb ooit gezegd in een interview dat ik dit boek schrijf voor de kleine Nhungetjes van de wereld. Daarop ontving ik een brief van iemand die zich in die beschrijving herkende. Die brief raakt me nog steeds elke keer als ik hem lees,” vertelt Dam.

Akwasi’s visie op media

Naast haar zit Akwasi Owusu Ansah, beter bekend als Akwasi, een rapper, dichter, ondernemer en oprichter van Omroep Zwart. Twee jaar geleden lanceerde hij deze publieke omroep met als doel een nieuw geluid te laten horen in het Nederlandse medialandschap. Akwasi deelt de uitdagingen die hij tegenkwam bij het opzetten van de omroep en waarom Omroep Zwart zo belangrijk is voor de media in Nederland.

“Ja, we zijn al veel verder dan vroeger. Tegenwoordig zie je ook kosmologen en zorgwetenschappers van kleur. Maar we zijn er nog niet. Vroeger moest je verder zappen dan Nederland 1, 2 en 3 om rolmodellen te vinden. Bij de BBC bijvoorbeeld,” zegt Akwasi.

Deze twee creatieve geesten benadrukken het belang van representatie in de media en de kracht van kunst om een inclusiever wereldbeeld te bevorderen. Hun verhalen en inzichten zijn een inspiratie voor iedereen die streeft naar een meer inclusieve samenleving.

Plaats een reactie