De groene gebieden rondom steden worden steeds vaker bezocht door natuurliefhebbers die op zoek zijn naar eetbare planten. Deze trend, bekend als wildplukken, is in opmars. Wildplukken houdt in dat men in de natuur op zoek gaat naar eetbare paddenstoelen, bessen, noten, bloemen en andere plantendelen. Anke Wijnja, een ervaren wildplukker, biedt cursussen aan om mensen te leren hoe ze dit veilig en verantwoord kunnen doen.
De Natuur in de Stad Ontdekken
In het noorden van de stad, dichtbij de Noorder IJ-Plas, verzamelt een groep cursisten zich voor een nieuwe wildpluk-ronde. Wijnja legt uit dat veel mensen weinig weten over de natuur om hen heen, vooral stadsbewoners. “Mensen denken vaak dat er weinig natuur is in de stad, maar als je beter kijkt, zie je hoeveel er eigenlijk is,” zegt ze.
Veiligheid Eerst
Maar niet alles wat groeit is ook eetbaar. Cursist Els Wermenbol heeft dit al geleerd. “Je ziet een boterbloem en denkt ‘o, lekker’. Het ziet er mooi uit in de sla of op een klontje boter, maar ze zijn hartstikke giftig,” waarschuwt ze.
Wijnja, die al bijna 30 jaar wildplukt, leert haar cursisten wat veilig is om te plukken en hoe ze dit op een verantwoorde manier kunnen doen. Hoewel wildplukken officieel verboden is, wordt het vaak gedoogd. “Je leert om niet alles op één plek weg te plukken. Zeldzame planten laat je staan, of als er maar weinig van een bepaalde plant is. Je plukt een beetje zoals een hert eet, dus een beetje van hier, beetje van daar,” legt ze uit.
De Voordelen van Wildplukken
De cursisten genieten van de unieke smaken die ze in de natuur ontdekken. “Dit kun je niet in de supermarkt kopen,” zegt Wermenbol. “De smaaksensatie is anders en puurder dan de gekweekte kruiden uit de supermarkt.”
Hoewel de prijzen in de winkel stijgen, is Wijnja niet bang dat iedereen massaal de natuur in zal trekken om boodschappen te doen. “Ik denk niet dat het een middel is om armoede te bestrijden,” zegt ze. “Maar ik denk wel dat het je kan verrijken zonder dat het je geld kost.”