De verborgen geschiedenis van de Volgermeerpolder

In de levendige stad Amsterdam, vol met zijn unieke verhalen en kleurrijke inwoners, ligt een rustig stukje natuur met een verrassend verleden. De Volgermeerpolder, een idyllisch natuurgebied in landelijk Noord, herbergt een geschiedenis die niet iedereen kent.

De donkere kant van de Volgermeerpolder

Freelance boswachter Inga, een bekend gezicht voor de lokale bevolking, onthult de minder bekende kant van de Volgermeerpolder. Jarenlang was dit gebied de stortplaats voor chemisch afval van verschillende bedrijven. Onder de groene weiden en het rustige water liggen nog steeds enorme hoeveelheden giftige en kankerverwekkende stoffen verborgen. Maar Inga stelt ons gerust: de vervuilde grond is veilig ingepakt en het gif kan niet meer naar boven komen.

Leven aan de rand van de Volgermeerpolder

Janette, eigenaresse van een manege aan de rand van de Volgermeerpolder, herinnert zich nog goed hoe het gebied eruitzag toen ze hier 26 jaar geleden begon. Het was een vervuilde plek, afgezet met grote hekken. “Ik wist dat er troep lag, maar als kind dacht je daar niet over na,” zegt ze. Tegenwoordig is de Volgermeerpolder een prachtige plek voor paardrijtochten.

Herinneringen aan de oude vuilnisbelt

Klaas, een boer die al 43 jaar naast de Volgermeerpolder woont, heeft levendige herinneringen aan de tijd dat het gebied nog een vuilnisbelt was. “Jongens zochten er naar onderdelen van brommers en fietsen,” vertelt hij. Vandaag de dag is zijn boerderij, Corrie’s Hoeve, een vredige plek naast een natuurgebied dat zijn donkere verleden heeft overwonnen.

De Volgermeerpolder is een perfect voorbeeld van hoe de natuur en de mens samen kunnen werken om een plek te transformeren. Ondanks zijn bewogen geschiedenis, is het nu een prachtig natuurgebied waar Amsterdammers kunnen genieten van de rust en schoonheid van het platteland.

Plaats een reactie