De Zuidas, het financiële hart van Amsterdam, is een nieuw architectonisch wonder rijker. CrossOver, een gebouw dat de grenzen van duurzaamheid en innovatie verlegt, is de nieuwste toevoeging aan de skyline van de stad. Dit unieke gebouw, dat zowel koopwoningen, kantoren, horeca als 120 sociale huurwoningen huisvest, is een voorbeeld van hoe bouwafval een nieuw leven kan krijgen.
Van bouwafval naar bouwsteen
Wat CrossOver echt onderscheidt, is de manier waarop het gebouwd is. Het gebouw is opgetrokken uit speciale bakstenen, gemaakt van keramisch bouwafval. Oude sanitair, zoals wc-potten en wastafels, zijn vermalen en vermengd met klei om nieuwe bakstenen te vormen. “We hebben wat normaal gesproken puur afval zou zijn, geüpcycled”, zegt Raymond Stijkel, ontwikkelmanager van het project.
Energieneutraal en groen
Maar de duurzaamheid van CrossOver stopt niet bij de bakstenen. Het gebouw is ook volledig energieneutraal. Alle energie die in het gebouw wordt verbruikt, wordt ook ter plaatse opgewekt. Dit wordt mogelijk gemaakt door zonnepanelen en een duurzame warmte-koudebron. Bovendien zijn alle installaties slim verborgen, waardoor er op het dak ruimte is voor groene terrassen. Deze terrassen vangen regenwater op en geven het geleidelijk terug aan het riool, waardoor het gebouw bijdraagt aan het beheer van stedelijk water.
De toekomst van bouwen
Volgens Stijkel is het cruciaal om actief bezig te zijn met innovaties en duurzaamheid in bouwprojecten. “We zijn continu bezig met innoveren”, zegt hij. En dat is niet alleen omdat de markt erom vraagt. Het is ook belangrijk voor de ontwikkelaars zelf. Door te innoveren en duurzaam te bouwen, kunnen ze een positieve impact hebben op de wereld en tegelijkertijd waarde creëren voor hun klanten.
Wil je meer weten over innovaties in de bouw? Bekijk dan de nieuwe documentaire ‘Slim, Snel & Samen: Innovaties in de Bouw’.