Debuutroman ‘Mimosa’ veroorzaakt opschudding op sociale media

De aankondiging van de debuutroman ‘Mimosa’ van de 23-jarige Mette Maria van Dijk heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt op sociale media. De roman, die het verhaal vertelt van een kunstacademiestudent die ‘graag met gangsters uit de Bijlmer naar bed gaat’, wordt bekritiseerd voor het negatief afbeelden van de Bijlmer en het seksualiseren van zwarte mannen.

Overweldigende reacties

Uitgeverij Prometheus deelde de samenvatting van het boek op hun Instagram-pagina, wat leidde tot meer dan 1.400 reacties, voornamelijk negatief. Veel lezers uitten hun ongenoegen over de stereotypering en het vermeende racisme in het boek.

Bekende stemmen in de discussie

Comedian Edson Da Graca uitte zijn frustratie over de voortdurende negatieve afbeelding van de Bijlmer als een ‘gangsters paradise’. Zangeres Naaz bekritiseerde de uitgeverswereld voor het creëren van controverse ten koste van ‘mensen van kleur’. Activist en spreker Liyah Park benadrukte dat het versterken van stereotypen over mensen en gebieden ook een vorm van discriminatie en racisme is.

Reactie van de auteur

Van Dijk reageerde op de controverse in een interview met radiozender FunX. Ze benadrukte dat het boek de perceptie van de hoofdpersoon over de Bijlmer weergeeft, en niet de objectieve waarheid. Ze moedigde mensen aan om het boek volledig te lezen om te begrijpen waarom de hoofdpersoon op deze manier denkt.

Uitgeverij blijft stil

Uitgeverij Prometheus heeft nog niet gereageerd op de commotie. Op hun website beschrijven ze ‘Mimosa’ als een ‘scherpe en liefdevolle zedenschets’ waarin Van Dijk ‘levenslust, perversiteit en hechtingsproblematiek moeiteloos met elkaar vervlecht’.

De discussie rondom ‘Mimosa’ onderstreept het belang van een zorgvuldige en respectvolle behandeling van culturele en raciale thema’s in de literatuur. Het roept ook vragen op over de verantwoordelijkheid van uitgevers bij het presenteren en promoten van dergelijke werken.

Plaats een reactie