Debuutroman ‘Mimosa’ veroorzaakt opschudding op sociale media

De aankondiging van de debuutroman ‘Mimosa’ van de 23-jarige Mette Maria van Dijk heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt op sociale media. De roman, die het verhaal vertelt van een kunstacademiestudent die een voorkeur heeft voor relaties met gangsters uit de Bijlmer, wordt bekritiseerd om zijn vermeende negatieve weergave van de Bijlmer en de seksualisering van zwarte mannen.

Overweldigende reacties

Uitgeverij Prometheus deelde de samenvatting van het boek op hun Instagram-pagina, wat leidde tot meer dan 1.400 reacties, voornamelijk negatief. Veel lezers uitten hun ongenoegen over de stereotypering van de Bijlmer en haar inwoners.

Bekende stemmen in de discussie

Comedian Edson Da Graca vroeg zich openlijk af of de uitgeverij niet moe werd van het voortdurend afschilderen van de Bijlmer als een ‘gangsters paradise’. Zangeres Naaz bekritiseerde de uitgeverswereld voor het creëren van controverse ten koste van ‘mensen van kleur’, in plaats van zich te richten op kunst en literatuur. Activiste Liyah Park voegde eraan toe dat het versterken van stereotypen over mensen en gebieden ook vormen van discriminatie en racisme zijn.

Reactie van de auteur

Van Dijk reageerde op de controverse tijdens een interview op radiozender FunX. Ze benadrukte dat het boek de perceptie van de hoofdpersoon over de Bijlmer weergeeft, en niet de objectieve waarheid. Ze raadde mensen aan het boek volledig te lezen om te begrijpen waarom de hoofdpersoon op deze manier denkt.

Uitgeverij blijft stil

Uitgeverij Prometheus heeft nog niet gereageerd op de commotie. Op hun website beschrijven ze ‘Mimosa’ als een ‘scherpe en liefdevolle zedenschets’ waarin Van Dijk ‘levenslust, perversiteit en hechtingsproblematiek moeiteloos met elkaar vervlecht’.

Plaats een reactie