Geen gratis plastic meer: een zegen of een last?

Sinds 1 juli is er een nieuwe regelgeving van kracht in Nederland: het gratis verstrekken van plastic wegwerpbakjes en -bekers is niet langer toegestaan. Deze maatregel is bedoeld om ondernemers te stimuleren om over te stappen op herbruikbare of duurzamere alternatieven. Maar hoe wordt deze verandering ontvangen door zowel ondernemers als consumenten? We namen een kijkje op de Albert Cuyp Markt om de stemming te peilen.

Impact op de portemonnee, maar goed voor het milieu

Een bezoeker van de markt merkte op: “Het is misschien niet zo fijn voor je portemonnee, maar het is zeker beter voor het milieu”. Hoewel de overheid richtlijnen heeft opgesteld, hebben ondernemers de vrijheid om zelf te bepalen hoeveel ze in rekening brengen voor het gebruik van wegwerpplastic.

Een marktkoopman legde uit: “Het komt neer op ongeveer 20 cent per beker. Het is niet ideaal, maar als je een sapje drinkt uit een kartonnen beker wordt het echt slap en vies.” Een toerist betaalde zelfs het dubbele voor een plastic beker.

Handhaving en naleving

Ondanks de nieuwe regelgeving, blijven sommige ondernemers gratis wegwerpplastic aanbieden. “Ik ga toch niet extra geld vragen voor een plastic bakje?”, zei een verkoper verontwaardigd. Anderen vragen zich af wie verantwoordelijk is voor de handhaving van deze maatregel.

Positieve reacties

Naast de negatieve reacties, zijn er ook veel positieve geluiden te horen over de nieuwe maatregel. Een enthousiaste vrouw zei: “Ik vind het fantastisch! Ik heb zo’n stapel plastic bakjes gespaard. Nu kan ik lekker met mijn eigen bakje naar de snackbar!”

De nieuwe regelgeving is duidelijk een verandering die enige aanpassing vereist, zowel van ondernemers als consumenten. Maar het lijkt erop dat velen de voordelen voor het milieu zien en bereid zijn om deze kleine extra kosten te dragen.

Plaats een reactie