GroenLinks stemt in met uitbreiding deelscooters in Amsterdam

Na aanvankelijke twijfels heeft GroenLinks besloten om de uitbreiding van het aantal deelscooters in Amsterdam te steunen. De partij had eerder bedenkingen bij de plannen van het stadsbestuur, maar heeft nu toch ingestemd met de voorgestelde groei van 770 naar 1200 deelscooters. Deze goedkeuring komt echter wel met een aantal voorwaarden, waaronder een verlenging van de proefperiode.

De belofte van de deelscooter

GroenLinks-raadslid Elisabeth IJmker uitte eerder haar zorgen over de impact van de deelscooters. Ze stelde dat de scooters, in plaats van auto’s te vervangen, juist de fiets en het openbaar vervoer lijken te vervangen. Dit zou in strijd zijn met de belofte van de deelscooter als duurzaam alternatief voor de auto.

Desondanks heeft IJmker aangegeven dat de partij uiteindelijk toch voor de uitbreiding zal stemmen. Ze erkent dat er nog steeds scepsis is binnen GroenLinks over de voordelen van de deelscooter, maar ziet ook in dat het voor sommigen te vroeg is om de proef nu al te stoppen.

Verlenging van de proef en uitbreiding van het servicegebied

Een van de voorwaarden voor de goedkeuring van GroenLinks is de verlenging van de proefperiode met maximaal twee jaar. Daarnaast wordt het servicegebied, waar de scooters geparkeerd mogen worden, uitgebreid. IJmker hoopt dat deze uitbreiding zal leiden tot een grotere beschikbaarheid en gebruik van de deelscooters buiten de ring van Amsterdam, een belangrijke factor voor het slagen van de proef volgens de partij.

GroenLinks erkent dat de uitbreiding van het aantal deelscooters noodzakelijk is om deze vragen te beantwoorden. “Over twee jaar zullen we de resultaten van de proef kritisch evalueren en opnieuw beoordelen of de beloftes van de deelscooter zijn waargemaakt,” aldus IJmker.

Plaats een reactie