Grote brand verwoest loods in Westelijk Havengebied

Een grote brand heeft vandaag een loods in het Westelijk Havengebied aan de Ankerweg in de as gelegd. De brandweer is al uren bezig met bluswerkzaamheden en verwacht nog uren bezig te zijn. De rookwolk die door de brand ontstond, was tot ver in de omgeving te zien, maar was rond 9.30 uur verdwenen.

Brand bij leverancier van potgrondmengsels

De brand brak uit bij een bedrijf dat potgrondmengsels en grondstoffen levert. De loods, die enkele tientallen meters lang en breed is, stond vol met materialen en producten. Dit maakte het blussen van de brand een complexe en tijdrovende klus. De brandweer verwacht dat de loods volledig verloren zal gaan.

Bluswerkzaamheden

Brandweerlieden van verschillende kazernes in en rond de stad zijn opgeroepen om te helpen bij het blussen. Ook zijn er twee ambulances ter plaatse. De brandweer zet alles op alles om te voorkomen dat de brand overslaat naar andere loodsen. Tot nu toe is dat gelukt, maar de situatie blijft onvoorspelbaar.

Rookontwikkeling en metingen

De rookwolk die door de brand ontstond, trok richting het noorden en dus richting Zaandam. De brandweer heeft metingen verricht om te bepalen of er extra maatregelen nodig waren. Hoewel dit niet het geval bleek te zijn, werd omwonenden die last hadden van de rook geadviseerd om ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen.

Effect op omliggende bedrijven

Werknemers van enkele andere bedrijven aan de Ankerweg konden tijdelijk niet aan het werk vanwege de rookontwikkeling. De brandweer heeft de Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure (GRIP) 1 afgekondigd, wat betekent dat leidinggevenden van verschillende hulpdiensten samenwerken om de situatie onder controle te krijgen.

Verdere ontwikkelingen

Rond 9.30 uur meldde de brandweer dat de rookontwikkeling sterk was afgenomen en de overlast voor de omgeving beperkt was. Desondanks zal de brandweer nog uren bezig zijn met blussen. Er bestaat ook nog steeds het risico dat de loods instort door de hitte.

Plaats een reactie