Halsema’s wens om door te gaan als burgemeester ontvangt gemengde reacties

De aankondiging van burgemeester Femke Halsema dat ze haar ambtstermijn wil verlengen, heeft verschillende reacties opgeroepen bij de politieke partijen in Amsterdam. Coalitiepartijen GroenLinks, D66 en PvdA hebben hun steun uitgesproken, terwijl de VVD en JA21 nog in beraad zijn.

Coalitiepartijen tonen steun

Zeeger Ernsting, de fractievoorzitter van GroenLinks, heeft zijn vreugde uitgesproken over Halsema’s besluit. Hij prijst haar inzet voor een vrij Amsterdam en haar toewijding aan de rechtsstaat en de kwetsbare inwoners van de stad.

Ilana Rooderkerk, de fractievoorzitter van D66, ziet Halsema als een echte Amsterdamse burgemeester en is van mening dat haar herbenoeming een positieve stap zou zijn voor de stad. Ze benadrukt dat een vrouwelijke burgemeester de norm zou moeten zijn.

Lian Heinhuis, de PvdA-fractievoorzitter, is ook positief over Halsema’s wens om door te gaan. Ze waardeert Halsema’s kennis van de stad en haar inzet voor de veiligheid van alle Amsterdammers.

VVD en JA21 in beraad

De VVD, de grootste oppositiepartij in de raad, heeft nog geen definitief standpunt ingenomen. Fractievoorzitter Claire Martens heeft aangegeven dat de partij de aankondiging van Halsema zorgvuldig zal bespreken.

Annabel Nanninga, de fractievoorzitter van JA21, heeft een kritischer standpunt ingenomen. Ze hoopt op sterke tegenkandidaten en pleit voor een referendum om de steun voor Halsema te meten. Ze uit ook kritiek op Halsema’s focus op haar eigen imago.

Andere reacties

Remine Alberts van de SP is positief over Halsema’s besluit en prijst haar groei in de rol van burgemeester. Wethouder Moorman was niet verrast door Halsema’s wens om door te gaan en is blij met haar keuze.

Halsema, die in de zomer van 2018 werd geïnstalleerd als burgemeester, heeft aangegeven dat ze zich wil blijven inzetten voor een vrije, ongedeelde, veilige en trotse stad. De gemeenteraad zal uiteindelijk moeten stemmen over een aanbeveling tot herbenoeming.

Plaats een reactie