Herstel van het Nelson Mandela-monument in Zuidoost

Na een mysterieuze verdwijning van een van de hoofden op het Nelson Mandela-monument in Zuidoost, is het kunstwerk nu weer compleet. Een nieuw exemplaar, vervaardigd in Kaapstad, heeft de lege plek ingenomen en het monument in zijn oorspronkelijke glorie hersteld.

Snelle vervanging dankzij bestaande mallen

De snelheid waarmee het ontbrekende gezicht kon worden vervangen, was te danken aan de aanwezigheid van de originele mallen in de gieterij in Kaapstad. Volgens Annet Zondervan van het Centrum Beeldende Kunst in Zuidoost, was er binnen de gemeente snel genoeg geld beschikbaar om een nieuwe kopie te laten maken. Dit resulteerde in een snelle opdracht naar de gieterij en binnen drie tot vier maanden was het nieuwe gezicht klaar.

Van Kaapstad naar Zuidoost

Het nieuwe gezicht, met een gewicht van ongeveer 130 kilo, werd in Kaapstad gemaakt en vervolgens per vliegtuig naar Schiphol gevlogen. De totale kosten van deze operatie bedroegen meer dan 20.000 euro, een bedrag dat volgens stadsdeelvoorzitter Tanja Jadnanansing uit verschillende bronnen bijeengebracht moest worden. Ondanks de hoge kosten benadrukte Jadnanansing het belang van het monument en de bereidheid om deze kosten te dragen.

Verdwijning en toekomstige beveiliging

Het originele gezicht verdween begin maart zonder enig spoor van de dader. Ondanks onderzoek van de politie werd het gezicht nooit teruggevonden. Jadnanansing heeft aangegeven dat er maatregelen worden genomen om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen. Het nieuwe gezicht is stevig bevestigd en er zal meer surveillance plaatsvinden om het monument te beschermen.

Met de vervanging van het ontbrekende gezicht is het Nelson Mandela-monument in Zuidoost weer compleet, een belangrijk symbool van de strijd voor vrijheid en gelijkheid.

Plaats een reactie