Historische Spaanse Tallships Verankeren in Scheepvaartmuseum

Deze week is het Scheepvaartmuseum de trotse gastheer van een aantal indrukwekkende internationale tallships, waaronder twee replica’s van 16e-eeuwse Spaanse schepen. Deze schepen bieden bezoekers een unieke kans om een stap terug in de tijd te zetten en zich onder te dompelen in de wereld van 500 jaar geleden.

Reis terug in de tijd met 16e-eeuwse schepen

Hoewel deze Spaanse schepen niet authentiek zijn uit de 16e eeuw, zijn ze volgens curator Diederick Wildeman toch bijzonder. “Deze schepen zijn replica’s van de eerste vaartuigen die buiten het Europese continent hebben gevaren. Ze bieden ons een unieke kans om mensen te laten zien hoe deze schepen eruit zagen en hoe ze functioneerden”, legt Wildeman uit.

Deze schepen zijn niet alleen voor de show, ze varen nog steeds over de zeeën met gasten en een vaste bemanning. Een van deze schepen is ‘De Pascual Flores’, een schip uit 1917 met meer dan 400 m² zeiloppervlak, dat vroeger zout en fruit vervoerde tussen Afrika en Europa.

Modern zeilen met een historische twist

Hoewel deze schepen nog steeds zeilen, is de manier waarop ze dat doen enigszins veranderd. “Alle schepen hebben nu een motor, zodat ze niet volledig afhankelijk zijn van de windrichting en windkracht”, zegt Wildeman.

Onder de vloot bevindt zich ook ‘De Stad Amsterdam’, een schip dat elke zomer traditioneel te zien is bij het museum. Maar Wildeman moedigt bezoekers aan om niet alleen aandacht te besteden aan de grotere schepen. Zijn persoonlijke favoriet is de kleinste van de groep, de ‘Ketch Gipsy Moth IV’. Dit 16 meter lange tweemaster zeiljacht werd ontworpen voor het maken van soloraces rond de wereld, een primeur in de zeilwereld.

Bezoek de tallships

Deze indrukwekkende schepen zijn tot en met 13 augustus te bezichtigen in het Scheepvaartmuseum. Mis deze unieke kans niet om een glimp op te vangen van de maritieme geschiedenis en de wereld van het zeilen te ervaren zoals het was in de 16e eeuw.

Plaats een reactie