Iconische Amsterdamse boekwinkels krijgen nieuw leven

De Kookboekhandel en Reisboekhandel Evenaar, twee geliefde boekwinkels in Amsterdam, hebben een nieuwe toekomst gekregen dankzij de inzet van nieuwe eigenaren. Deze winkels, die een belangrijk onderdeel vormen van de lokale gemeenschap, zijn nu veiliggesteld voor de toekomst, tot grote opluchting van de buurtbewoners.

De Kookboekhandel: een culinaire schatkamer

Daan van Kooten, de nieuwe eigenaar van de Kookboekhandel op de Haarlemmerdijk, is een fervent liefhebber van koken. Hij geniet ervan om vrienden uit te nodigen voor etentjes en nieuwe recepten uit te proberen uit de boeken die hij verkoopt. Toen hij eind 2022 hoorde dat de vorige eigenaar, Jonah Freud, de winkel wilde verkopen, zag hij een kans. Na zorgvuldige overweging en berekeningen besloot hij de sprong te wagen en nam hij op 1 april officieel de leiding over.

Van Kooten heeft enkele subtiele veranderingen aangebracht in de winkel, zoals het aanbieden van Italiaanse koffie en huisgemaakte cake aan klanten. Hij benadrukt echter dat hij de essentie van de winkel wil behouden: “Het moet hier geen museum worden. Je kan hier ook andere cadeautjes kopen die goed bij een kookboek passen.”

Reisboekhandel Evenaar: een wereld van avontuur

Reisboekhandel Evenaar, gelegen aan het Singel, is ook onder nieuw beheer. Coen Borgman nam de winkel over voor slechts één euro, die hij symbolisch in een taart had gestopt. Hij nam de winkel over op 1 maart, na een hartelijk afscheid van de vorige eigenaren Marre van Dantzig en Maria Bastiaens, die meer dan dertig jaar de winkel hadden gerund.

Borgman heeft al enkele veranderingen doorgevoerd, waaronder een kleine verbouwing om een podium te creëren voor lezingen en presentaties. Hij is ook van plan om het verouderde ordersysteem te vervangen en heeft een crowdfundactie opgezet om dit te financieren. Donateurs worden beloond met een ‘paspoort’ van de ‘Republiek Evenaar’ en sommigen zijn zelfs benoemd tot ‘ministers’.

Een nieuwe toekomst voor geliefde boekwinkels

Met hun nieuwe eigenaren en frisse ideeën zijn de Kookboekhandel en Reisboekhandel Evenaar klaar voor een nieuwe toekomst. De buurtbewoners zijn opgelucht dat deze iconische winkels behouden blijven. Zoals Van Kooten opmerkte: “Bij de verbouwing kwamen omwonenden kijken of er niet nóg een koffiezaak kwam”. Gelukkig kunnen ze gerust zijn dat deze geliefde boekwinkels voorlopig nergens heen gaan.

Plaats een reactie