Ilana Rooderkerk: Van Amsterdamse politiek naar de Tweede Kamer

Ilana Rooderkerk, de huidige fractievoorzitter van D66 Amsterdam, is naar verluidt de derde kandidaat op de kieslijst van D66 voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Dit nieuws is naar buiten gebracht door bronnen binnen de partij, volgens een rapport van NRC.

Politieke carrière in Amsterdam

Rooderkerk heeft de afgelopen acht jaar verschillende politieke rollen vervuld in de hoofdstad. Ze begon haar politieke loopbaan in 2014 als lid van de bestuurscommissie in stadsdeel West. Vervolgens trad ze in 2018 toe tot de gemeenteraad van Amsterdam. Voordat ze zich in de lokale politiek stortte, was Rooderkerk in 2011 en 2012 portefeuillehouder Kunst, Cultuur en Media bij de Jonge Democraten.

Persoonlijk leven en eerdere carrière

De 36-jarige Rooderkerk is geboren in Leiderdorp, maar woont nu in Amsterdam met haar verloofde en hun zoontje. Ze verhuisde naar de stad tijdens haar studie Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat ze de politiek in ging, werkte Rooderkerk als woordvoerder op verschillende ministeries in Den Haag. Haar carrière begon echter in een heel ander veld: ze was actrice in de televisieserie Onderweg Naar Morgen.

Hoogste nieuwkomer op de kieslijst

Naar verwachting zal D66 binnenkort de volledige kieslijst bekendmaken. Als de geruchten kloppen, zou Rooderkerk de hoogst geplaatste nieuwkomer op de lijst zijn. Het is echter belangrijk om te vermelden dat het hier nog gaat om een conceptlijst. De leden van D66 hebben nog de mogelijkheid om via een stemming invloed uit te oefenen op de volgorde van de kandidaten. Bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2021 zakte nieuwkomer Hanneke van der Werf, die oorspronkelijk ook op de derde plek stond, zes plaatsen na de ledenstemming.

Plaats een reactie