Kapitein Rob en zijn baanbrekende rolstoelboot

Robert Volmer, beter bekend als Kapitein Rob, heeft een primeur in de stad. Hij is de trotse schipper van de allereerste rolstoelboot. Dankzij de steun van gulle sponsoren kon hij dit unieke project realiseren. Er is echter nog één obstakel: de meeste kades en aanlegplaatsen in de stad zijn niet toegankelijk voor rolstoelen.

Van frustratie naar innovatie

Volmer, die 25 jaar lang op de grachten heeft gevaren, was altijd gefrustreerd over de ontoegankelijkheid van boten voor mensen in een rolstoel. “Het was zo moeilijk voor hen om aan boord te komen dat velen besloten niet meer te gaan,” herinnert hij zich. Na een ongeluk, dat resulteerde in een grote plaat in zijn buik en een gescheurd middenrif, moest Volmer stoppen met varen. Maar zijn passie voor de wateren liet hem niet los.

De geboorte van de rolstoelboot

Volmer zag een kans om zijn liefde voor varen te combineren met een oplossing voor de toegankelijkheidsproblemen die hij had waargenomen. Hij vond een geschikt schip bij een kennis. “Het is een ponton waar je een hijskraan op kunt zetten. Het kan 8000 kilo dragen en is zeer veilig,” legt hij uit. Volmer zorgde ervoor dat de boot voldeed aan alle veiligheidseisen, inclusief een lift, een invalidentoilet en een stabiele constructie.

De toekomst van de rolstoelboot

Hoewel het project momenteel nog in de pilotfase zit, heeft Volmer al grootse plannen. Hij droomt van een ‘roll-on, roll-off’ systeem, waarbij mensen op verschillende plaatsen aan boord kunnen komen en weer kunnen verlaten. “Als dit een succes wordt, moeten er meer van deze boten komen,” zegt hij.

De uitdaging van rolstoeltoegankelijke kades

Om zijn visie te realiseren, moeten de kades en steigers in de stad echter toegankelijker worden voor rolstoelen. Dit is ook de wens van SP-raadslid Erik Bobeldijk. Hij benadrukt dat de gemeente moet erkennen dat rondvaartboten wel degelijk toegankelijk kunnen zijn voor rolstoelen, zoals de boot van Volmer bewijst.

Volmer hoopt dat zijn rolstoelboot een katalysator zal zijn voor verandering. “We moeten ervoor zorgen dat mensen in een rolstoel op veel meer plaatsen aan boord kunnen gaan,” zegt hij. Met zijn innovatieve boot heeft Kapitein Rob een belangrijke stap gezet in de richting van een inclusievere stad.

Plaats een reactie