KNMI waarschuwt voor zware buien: code geel in heel Nederland

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft een code geel waarschuwing afgegeven voor het hele land. Vanaf 15.00 uur worden er vanuit het zuidwesten zware buien verwacht die zich over het hele land zullen verspreiden. Amsterdam zal naar verwachting in de late namiddag en avond met deze weersomstandigheden te maken krijgen. Deze weersomstandigheden kunnen voor het verkeer hinderlijk zijn, met name door windstoten, regen en hagel.

Verwachte impact op het verkeer

Rijkswaterstaat heeft aangegeven dat de spits door het weer zwaarder zal zijn dan normaal. Er wordt gewaarschuwd voor windstoten die snelheden kunnen bereiken tussen de 60 en 75 kilometer per uur. Naar verwachting zal de regen het land aan het einde van de avond, rond 23.00 uur, weer verlaten. Op dat moment zal ook de code geel waarschuwing worden ingetrokken.

Wat betekent code geel?

Code geel is een van de waarschuwingscodes die het KNMI kan afgeven om te waarschuwen voor potentieel gevaarlijk weer. Bij code groen zijn er geen bijzondere weersomstandigheden te verwachten. Code geel daarentegen betekent dat er mogelijk gevaarlijk weer op komst is en het advies is om alert te zijn. Na code geel kunnen nog code oranje en code rood volgen, die respectievelijk staan voor ‘wees voorbereid’ en ‘onderneem actie’ bij extreem weer.

Het is belangrijk om bij een code geel waarschuwing de weersverwachtingen goed in de gaten te houden en eventueel voorbereidingen te treffen voor mogelijke weersveranderingen. Het KNMI adviseert om bij code geel alert te zijn en indien nodig actie te ondernemen om schade of letsel te voorkomen.

Plaats een reactie