Leegstand op ooghoogte: Hoe beïnvloedt het ons straatbeeld?

Volgens recent onderzoek van STIPO, bepaalt de begane grond voor maar liefst negentig procent onze beleving op straat. Dit roept de vraag op hoe leegstand op ooghoogte het straatbeeld beïnvloedt en wat de inwoners van Amsterdam graag zouden willen zien in deze ruimtes. Twee drukke straten in Amsterdam, het Beukenplein in Oost en de Gustav Mahlerlaan op de Zuidas, hebben beide te maken met leegstand op de begane grond.

Beukenplein: Leegstand versus buurtbeleving

Een bewoonster van het Beukenplein uit haar zorgen over de leegstand. “Er is echt helemaal niks voor ons als bewoners,” zegt ze. Ze zou graag zien dat er meer aandacht wordt besteed aan de behoeften van de buurtbewoners, in plaats van alleen aan de uitgaanspubliek. Een andere buurtbewoner is echter tevreden met de buurt, ondanks de leegstand. Hij stelt voor om de leegstaande ruimtes tijdelijk te vullen met iets gezelligs, zoals een pop-up winkel, maar hoopt dat er geen fastfoodketens in komen.

Gustav Mahlerlaan: Nieuwe straat, nieuwe kansen

De Gustav Mahlerlaan op de Zuidas is een nieuwe straat met veel bouwactiviteiten, maar ook veel leegstand. Een bewoonster merkt op dat de hoge prijzen een rol kunnen spelen in de leegstand. Ze stelt voor om de lege panden te gebruiken voor gemeenschapsdoeleinden, zoals een gymzaal of een ontmoetingsruimte voor jongeren. Een andere bewoner, die al een paar jaar in de buurt woont, ziet de buurt groeien en hoopt op meer veranderingen in de toekomst, zoals autovrije straten en meer ruimte voor voetgangers en kinderen om te spelen.

De invloed van de begane grond op de stad

Wil je meer weten over het beleid rondom de stad op ooghoogte? De aankomende documentaire van Bouw Woon Leef zal zich richten op de invloed van de begane grond op de stad en haar bewoners. De documentaire zal op zondag 17 maart om 20:15 te zien zijn op AT5.

Plaats een reactie